Categorii: EconomieSocial

Persoana fizica autorizata, o victima a reformei fiscale

Relaxarea fiscala adusa de actuala guvernare înseamnă o impozitare mai accentuată a întreprinzătorilor particulari – persoane fizice autorizate, prin eliminarea dreptului la deduceri fiscale ale acestei categorii.

Orice salariat are dreptul la o sumă lunară care nu se impozitează, numită “deducere personalä”, conform art. 56 din OUG 138/2004. Aceasta este 2.5 milioane lei lunar pentru cei fără copii, cei cu copii primind deduceri suplimentare, în funcţie de numărul copiilor.

S-a pornit de la ideea că omului trebuie să i se lase un minim de existenţă, înainte ca statul să-i ia impozit (de fapt, acelaşi stat oferă “venit minim garantat” celor care nu lucrează deloc, ar fi ilogic să ia impozit de la cei care cîştigă prin propria muncă acest venit minim).

Această deducere fiscală nu e valabilă însă pentru cei care sînt proprii lor salariaţi, adică desfăşoară activităţi economice pe cont propriu, ca PFA (persoana fizica autorizata). Înainte, cînd exista impozitul pe venitul global, se calcula deducerea fiscală la regularizarea impozitului anual, acum, după reforma fiscală nu mai există această regularizare.

Care e logica acestei discriminări fiscale? Cine lucrează ca persoana fizica autorizata nu are aceleaşi cheltuieli cu mîncarea, încălzirea, copiii ca şi un salariat?

Fosta guvernare comunistă considera duşmani pe întreprinzătorii particulari care nu vor să se angajeze niciunde ci lucrează pe cont propriu. Guvernarea liberală de azi are aceeaşi mentalitate duşmănoasă faţă de oamenii care vor să fie proprii lor stăpîni!

Pe lîngă persoanele fizice autorizate, mai au de pierdut în urma reformei fiscale, prin imposibilitatea de a beneficia în totalitate de deducerile fiscale:

  • Cei care au fost salariaţi doar o parte a anului. Deducerea fiscală pentru aceştia se calculează doar în lunile în care au avut calitatea de salariaţi. După vechile reglementări, la regularizarea impozitului pe venitul global li se acorda deducere pentru întreg anul (inclusiv perioada cînd au fost şomeri), ceea ce le îngăduia celor aflaţi în această situaţie să recupereze o parte din impozitul care le fusese reţinut.
  • Pensionarii care, pe lîngă pensie, au şi alte surse de venit nesalariale. După vechile reglementări, pensiile nu se includeau la veniturile care se globalizează. Un pensionar care, pe lîngă pensie, mai avea, de pildă, venituri din închiriere, beneficia pentru acestea de deducerea fiscală. Acum, acest lucru nu mai e posibil.

Sursa: Marius Mioc, Altermedia

Update in joi, 26-01-06 14:34

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Explorează natura din jurul Bacăului: Trasee montane și echipamente de hiking esențiale

Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…

vineri, 22-11-24

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Acest website folosește cookies.