Categorii: Actualitate

Tg.Mureş – Poliţia a ridicat de la chioşcuri toată ediţia ziarului „Europai Ido”

Poliţiştii de la IPJ Mureş au ridicat astăzi întreaga ediţie a ziarului în limba maghiară „Európai Idõ” de la chioşcurile de ziare din Târgu Mureş, pe motiv că acesta ar fi publicat textul Proclamaţiei privind autonomia Ţinutului secuiesc.

Liga Pro Europa, care a primit informaţia în cursul dimineţii, de la difuzorii de ziare, consideră măsura drept o încălcare a libertăţii de exprimare, motiv pentru care, a înaintat conducerii IPF Mures o adresă prin care atrage atenţia asupra acestor acte şi solicită un răspuns oficial.

„În cursul zilei de astăzi, Liga Pro Europa a primit sesizări din partea mai multor vînzători de ziare din municipiul Targu-Mures, care au afirmat următoarele: În prima parte a zilei de 8 martie 2006, la chioşcurile de ziare din municipiul Târgu-Mureş, s-au prezentat angajaţi ai IPJ Mureş, în uniformă şi civili, care au ridicat toate exemplarele numarului 5/2006 ale săptămînalului Europai Ido publicat la Sfântu Gheorghe, precum şi avizele de expediere, şi au solicitat prezentarea listelor de distribuiţie pentru această publicaţie.

S-au întocmit procese verbale de constatare inclusiv la chioşcurile unde acest săptămînal nu este difuzat. Liga Pro Europa a intrat în posesia copiei unora din procesele verbale, ceea ce confirmă autentictatea relatărilor.

„Avînd în vedere că decizia de confiscare a unor publicaţii este de o deosebită gravitate, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă rugăm să ne informaţi în baza cărui mandat s-a desfăşurat operaţiunea şi care este autoritatea care a emis ordinul de confiscare a numărului 5/2006 a săptămînalului Europai Ido. Totodată dorim să fim informaţi asupra tuturor cazurilor de operaţiuni similare întreprinse în trecut de IPJ Mures „ – se arată în adresa oficială înaintată IPJ Mureş.

Contactată telefonic, Smaranda Enache, copreşedintă a Ligii, cea care şi semnează adresa oficială ne-a declarat: „Difuzorii de presă ne-au informat în cursul dimineţi că poliţişti ai IPJ Mureş au venit în această dimineaţă şi au ridicat întregul tiraj al nr. 5 al ziarului în limba maghiară Európai Idõ pentru că existau informaţii că era publicat un text care contravine Legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României.

Drept pentru care s-au deplasat şi au confiscat toate ziarele şi avizele de expediţie. În acelaşi timp la chioşcuri unde acest ziar nu era difuzat pentru că nu aveau contracte cu distribuitorul, s-au întocmit procese verbale că nu s-au găsit ziarele respective.

În urma acestui fapt, pentru că ni s-a părut o chestiune foarte gravă noi am făcut două lucruri. Ne-am apucat şi am scris Poliţiei textul pe care l-aţi văzut, prin care cerem informaţii şi în al doilea rând ne-am străduit să căutăm ziarul, pe care nu l-am mai găsit ca atare. Dar l-am găsit pe internet.

Ne-am uitat – cei care ştim maghiară să vedem ce conţine respectivul text, motivul care putea fi la baza acestei acţiuni poliţieneşti. Noi, nefiind Justiţia Română, nu putem să ne pronunţăm asupra acestui text. Ce pot să vă spun însă este că redacţia „Európai Idõ” îl publică ca pe un text pe care l-ar fi găsit pe internet şi care ar putea constitui textul proclamaţiei care ar putea fi citită la Adunarea Secuilor de la 15 martie, de la Odorhei.

Am contactat şi lideri ai secuilor, respectiv pe primarul din Odorheiul Secuiesc, care s-a delimitat clar de acest text, la fel ca şi toţi secuii, pentru că nu şi-l însuşesc, nu este textul pe care ei îl vor citi. Personal cred că Justiţia trebuia să se pronunţe înainte de Poliţie, dar asta este o chestiune care rămâne sa o dezbată organizaţiile de media, de jurnalism independent din România.

Până la această oră nu am primit nici un răspuns. În primul rând pentru că n-am dat de şefii de acolo, fiind 8 martie. Aşteptăm să vedem”.

Deontologic profesional corect, l-am contactat şi pe şeful IPJ Mureş, comisarul-şef Ioan Nicolae Cabulea. Întrebat dacă poliţiştii din subordinea sa au întreprins această măsură, acesta a declarat: „Da, au fost ridicate exemplare din acest ziar pentru a fi analizate, dar între timp au fost restituite. Le-am reţinut pentru că nu le puteam examina pe tarabă. Este un ziar în limba maghiară şi trebuia tradus textul respectiv. S-au restituit.
Poliţia nu este în măsură să judece dacă textul este sau nu un atentat la siguranţa statului. Mai departe textul îl vom transmite organelor abilitate să judece acest lucru. Ziarele s-au ridicat în vederea studierii şi au fost restituite!”
.

Totuşi, în acest moment, pe tarabele chioşcurilor de ziare din Targu Mures, „Europai Ido” este de negăsit.

Autor : Dana LASCU, Amos News

Update in vineri, 05-05-06 20:53

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Ghidul suprem pentru scaune cu rotile manuale

A învăța cum să folosești un scaun cu rotile manual în mod eficient te va…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.