Cotidianul national de limba olandeza NRC Handelsblad publica un interviu cu Monica Macovei despre care spune ca fost folosit ca afis publicitar pentru aderarea Romaniei la UE si apoi inlaturata. ”PD mi-a cerut sa ma alatur lui Traian Basescu, dar eu ma gandesc mai degraba sa plec din tara”, a declarat pentru reporterul olandez Monica Macovei
„Jucatorii implicati in aceasta lupta pentru putere au un singur motiv: oprirea reformelor” – spune Macovei (46 de ani), intr-o cafenea din Bucuresti. Este vizibil afectata. Cearcane sub ochi, o privire chinuita. „Sunt moarta de oboseala, in plus, ma intreb, ce-a mai ramas sa fac eu in aceasta tara?”
In ultimele luni, ea nu a mai putut conta decat pe sprijinul presedintelui Basescu. ”Partidul lui mi-a cerut sa ma alatur acestuia, dar eu ma gandesc mai degraba sa plec din tara.”
Numirea Monicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, la sfarsitul lui 2004, a fost primita cu entuziasm in plan international. Timp de ani de zile, jurista Macovei a fost avocat pentru drepturile omului si presedinte al Comitetului Helsinki din Romania. A infiintat sectia romana a organizatiei Transparency International.
Datorita lui Macovei, Romania a obtinut aderarea la UE, in luna ianuarie a acestui an.
Se pare ca dumneavoastra ati servit ca afis publicitar care, dupa aderare, a fost imediat indepartat de pe frontispiciu.
„Am fost folosita. In plus, s-au facut abuzuri in ceea ce ma priveste. Am fost surprinsa. Nu tinusem cont de faptul ca, la cateva luni de la aderare, munca mea urma sa fie anulata.”
Premierul Tariceanu promite ca va continua lupta dumneavoastra impotriva coruptiei.
„Nu am prea multa incredere in aceasta promisiune. Cunosc mai bine decat oricine ingrijorarea politicienilor fata de cercetarile legate de frauda si coruptie. Stiu de ce a trebuit sa fiu inlaturata. Ca luptatoare impotriva coruptiei, eram prea activa si devenisem un pericol care trebuia inlaturat. In cazurile de coruptie asupra carora am atras atentia, erau implicati oameni la cel mai inalt nivel.”
Dvs. ati fost data la o parte, presedintele este suspendat. Ce spun aceste lucruri despre politica?
„Din afara, toate acestea par un haos politic, dar este vorba de un plan bine executat: o lovitura de stat a politicienilor care nu servesc nicidecum interesele poporului. Moravurile politice de aici suna astfel: sa traiesti deasupra legii, sa te imbogatesti rapid si sa ramai nepedepsit.”
Curtea Constitutionala il considera nevinovat pe presedintele Basescu. Cine impune legea in aceasta tara?
„Aceasta este problema noastra cea mai mare. Noi luptam impotriva politicienilor corupti care isi fac ei insisi legile, acele legi care sa le apere propriile interese. Premierul Tariceanu m-a supus la presiuni sa aprob anumite proiecte de lege si proceduri care servesc interesele contactelor sale de afaceri.
El dorea, de exemplu, amanarea de la plata a unui numar de vreo 20 de intreprinderi care aveau datorii enorme la stat. Aceasta amanare este o forma mascata de ajutor de stat, pentru care este nevoie de consimtamantul Comisiei Europene. Ca atare, m-am opus. M-am angajat in aceasta lupta inca din 2005, perioada in care nimeni nu a avut curajul sa ma arunce la gunoi. Acum, in 2007, odata ce am devenit membri ai UE, uite ca se poate.”
Pentru dumneavoastra si pentru Basescu, cateva sute de manifestanti au iesit in strada. Unde sunt masele?
„Multi romani isi intorc fata de la politica. Si totusi, ma simt sustinuta de opinia publica. Observ acest lucru in timpul conferintelor. Oamenii imi spun: Te rugam, nu ceda!”
Premierul Tariceanu colaboreaza acum cu fostii comunisti.
„Acesta este un aspect socant pentru toti reformistii din Romania. PSD-ul este acum efectiv reintors la putere. Figuri proeminente din Securitate isi reocupa pozitiile.”
Esueaza UE in rolul ei de caine de paza?
„Nu indraznesc sa afirm asa ceva. Bineinteles, UE a plecat de la premisa ca face afaceri cu politicieni de onoare. Ce poti face altceva? Dar realitatea arata astfel: daca politicienii din Romania sunt pusi sa aleaga intre privilegii si obligatiile cerute de regulamentele UE, ei opteaza pentru ei insisi si pentru propriile averi.”
Sursa: NRC Handelsblad, redactor – Tijn Sadee, corespondent la Budapesta
Traducerea: HotNews.ro
Update in marți, 24-04-07 12:28
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
Pacat de tara asta si mai ales pacat de cei cativa oameni de buna credinta care au crezut ca dreptatea si adevarul va mai putea birui in tara asta mistuita de reptile umane care nu au facut decat sa praduiasca, sa minta, sa-si umfle buzunarele cu averea romanilor. Cred ca multi dintre noi astia care asistam neputinciosi la cum se scufunda in mocirla societatea romaneasca ne intrebam : Oare ce mai cautam noi aici? Nu mai credem ca locul nostru este in Romania, nici ca mai dorim ca aceasta tara plina de jefuitori cu titluri de noblete sa mai fie tara noastra. O vorba veche din popor spune: "Pestele se impute de la cap, dar se rade de la coada!" - cat adevar in cateva cuvinte simple...
sa vina in spania, limpiesa;i se potriveste ca o manusa postu asta