De curând, printr-o adresă trimisă instituţiei de formare băcăuane, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului informează că a avizat integral „Oferta de programe de formare continuă a C.C.D. Bacău pentru anul şcolar 2011 – 2012”.
Aceasta conţine două programe proprii de formare, acreditate de Ministerul Educaţiei, care însumează 178 ore şi oferă participanţilor 50 credite profesionale transferabile şi alte 87 de cursuri de formare, din care 24 se vor desfăşura în premieră.
Cele două cursuri acreditate sunt: „Managementul calităţii în educaţie”, program tematic sau modular realizat prin stagii nondisciplinare, tipul modul lung cu durata de 89 de ore, destinat personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi purtător a 25 credite profesionale transferabile şi programul „Pedagogia diversităţii şi dificultăţile de învăţare”, program tematic sau modular realizat prin stagii nondisciplinare, tipul modul lung cu durata de 89 de ore, destinat personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi purtător a 25 credite profesionale transferabile.
De asemenea, în parteneriat cu alte instituţii furnizoare, C.C.D. Bacău mai oferă cinci programe de formare continuă acreditate, care însumează 276 ore şi 71 credite profesionale transferabile.
Din această categorie amintim: în colaborare cu M.E.C.T.S. – Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, „Programul naţional de dezvoltare a competenţelor de evaluare ale cadrelor didactice (DeCeE)”, cu Fundaţia EOS România şi Microsoft România, programul „Calculatorul şi proiectele interdisciplinare”, cu Fundaţia OVIDIU ROM, programul „Ateliere de vară” şi cu Casa Corpului Didactic Sibiu, programele „Educaţie pentru informaţie I” şi „Educaţie pentru informaţie II”.
Din cele 87 de cursuri de formare, avizate de M.E.C.T.S., 24 se vor desfăşura în premieră:
Educaţia civică – curriculum şi formare – Secţiunea “Curriculum”;
Managementul organizaţiei şcolare – Secţiunea “Management”;
Managementul proiectelor educaţionale – Secţiunea “Management”;
Demonstraţii de utilizare a software-ului educaţional pentru învăţământul gimnazial şi liceal – limbi străine – Secţiunea “Strategii educaţionale”;
Utilizarea unor tehnici pentru conştientizarea lecturii la clasele II-IV – Secţiunea “Strategii educaţionale”;
Cetăţenie europeană activă&eLearning – Secţiunea “Strategii educaţionale”;
Orientarea şi consilierea în carieră a tinerilor – Secţiunea “Consiliere metodică”;
Abilitarea corpului de metodişti pentru realizarea inspecţiei de specialitate – limba şi literatura latină – Secţiunea “Consiliere metodică”;
Abilitarea corpului de metodişti pentru realizarea inspecţiei de specialitate – alte limbi (germană, spaniolă, italiană etc.) – Secţiunea “Consiliere metodică”;
Abilitarea corpului de metodişti pentru realizarea inspecţiei de specialitate – profesor documentarist – Secţiunea “Consiliere metodică”;
Strategii de evaluare a procesului instructiv-educativ la disciplina limba engleză – Secţiunea “Evaluare”;
Evaluarea în învăţământul primar – Secţiunea “Evaluare”;
Psihopedagogia evaluării aplicate la preşcolari – Secţiunea “Evaluare”;
Dezvoltarea şi evaluarea limbajului. Prevenirea şi terapia tulburărilor de limbaj şi comunicare – Secţiunea “Evaluare”;
Modalităţi practice de combatere a violenţei şi gestionarea conflictelor dintre elevi – Secţiunea “Consiliere psihopedagogică”;
Animatorul socio-educativ – Secţiunea „Educaţie non – formală”;
Proiectele europene – oportunităţi educaţionale pentru profesori şi elevi – Secţiunea „Educaţie non – formală”;
Argumentare şi iniţiere în „Dezbaterea Karl Popper” – curs de iniţiere în dezbateri – Secţiunea „Educaţie non – formală”;
Şcoala-centru de resurse comunitare – Secţiunea „Educaţie non – formală”;
Educaţia nonformală şi educaţie formală – Secţiunea „Educaţie non – formală”;
Comunicare şi leadership – Secţiunea „Educaţie non – formală”;
Utilizarea calculatorului în proiectele bibliotecii – Secţiunea „Cursuri destinate personalului didactic auxiliar şi nedidactic”;
Iniţiere în cultura informaţiei – Secţiunea „Cursuri destinate personalului didactic auxiliar şi nedidactic”;
Tehnici de promovare şi stimulare a lecturii – Secţiunea „Cursuri destinate personalului didactic auxiliar şi nedidactic”;
Dascălii din judeţul nostru sunt invitaţi să se înscrie la aceste programe, oferta fiind ordonată pe următoarele secţiuni:
• Curriculum – 9 cursuri;
• Management – 4 cursuri;
• Evaluare -5 curs;
• Strategii educaţionale – 9 cursuri;
• Dezvoltare personală – 5 cursuri;
• Consiliere metodică – 28 cursuri;
• Educaţie non-formală – 19 cursuri;
• Consiliere psihopedagogică – 4 cursuri;
• Cursuri destinate personalului didactic auxiliar şi nedidactic – 4 cursuri.
„Dacă până acum ne-am focalizat pe desfăşurarea programelor de formare continuă acreditate, deoarece cererea pentru acestea a fost foarte mare, în acest an şcolar ne vom orienta spre promovarea unor proiecte europene, care au ca obiectiv, fireşte, tot formarea cadrelor didactice şi care presupun atragerea unor finanţări importante.
De aceea oferta noastră pentru acest an şcolar este mai suplă. Aceasta nu înseamnă că vom neglija programele acreditate, care vor putea fi implementate simultan cu aceste proiecte.
În acest context urmărim acreditarea a cel puţin două noi programe de formare continuă în perioada imediat următoare.
Acum, în baza de date a instituţiei sunt înscrise 4700 de cadre didactice, din cele 7625 existente la nivelul judeţului Bacău, colegi care doresc să participe la diferite programe oferite de noi.
Totodată, ne aşteptăm la o afluenţă de noi cereri, pe care sperăm să le onorăm. De aceea vom mediatiza prin toate metodele oferta noastră de formare continuă, precum şi celelalte activităţi notabile ale instituţiei.
O modalitate facilă de a cunoaşte activitatea C.C.D. Bacău, este accesarea site-ului nostru, www.ccdbacau.ro, care va avea în curând o nouă structură, mai atractivă şi care va fi actualizat permanent.
Nu trebuie să minimalizăm însă activităţile care se vor desfăşura la Centrul „American Corner Bacău”, care a împlinit cinci ani de existenţă şi la Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică Bacău, ambele finanţate şi susţinute în continuare de Ambasada S.U.A. la Bucureşti, cu care am încheiat un nou memorandum.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.
Prof. Gabriel STAN, Director C.C.D. Bacău
Update in miercuri, 05-11-14 15:02
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Acest website folosește cookies.
Comentează