Categorii: Învățământ

Sute de locuri rămase libere în liceele din Bacău

Sute de locuri scoase în acest an la concurs de liceele şi şcolile de arte şi meserii din judeţul Bacău au rămas, în acest an, neocupate şi după începerea oficială a cursurilor.

Inspectorul şcolar general adjunct Brânduşa Popescu spune că nu este primul an în care cifra de şcolarizare pe care şi-o planifică unităţile de învăţământ din judeţ nu poate fi respectată.

„Lucrul acesta se întâmplă, în primul rând, din cauza absolvenţilor de liceu pentru care înscrierea la un liceu sau la o şcoală de arte şi meserii nu mai este, de câţiva ani buni, o prioritate”, este de părere Brânduşa Popescu.

Înainte cu câteva zile de începerea noului an şcolar aproximativ 650 de absolvenţi din totalul celor aproximativ 8500 de elevi care au terminat vara aceasta clasa a opta nu erau, încă, înscrişi la un liceu sau la o şcoală de arte şi meserii.

Numărul locurilor rămase neocupate era, însă, cu mult mai mare. Mai exact, era vorba de 245 de locuri rămase libere la liceu şi de alte 981 de locuri, la diverse şcoli de arte şi meserii din judeţ.

Adjunctul ISJ mai adaugă că, de regulă, în momentul în care se întocmesc, primăvara, cifrele de şcolarizare pentru viitorul an şcolar se ţine cont, în primul rând, de numărul elevilor care erau înscrişi, la acea oră, în clasa a opta. Mulţi dintre aceşti elevi nu mai reuşesc să mai termine ultima clasă de gimnaziu aşa că, din start, numărul absolvenţilor se reduce, proporţional, cu numărul de elevi rămaşi repetenţi.

În al doilea rând, chiar şi dacă reuşesc să termine, cu note de trecere, clasa a opta, sute de absolvenţi se limitează doar la gimnaziu şi nu mai vor să îşi continue studiile fie din cauza sărăciei, fie pentru faptul că pleacă, împreună cu părinţii lor, la lucru în străinătate.

Brânduşa Popescu spune că o situaţie mai exactă legată de numărul exact al absolvenţilor de gimnaziu care s-au înscris la un liceul sau la o şcoală de arte şi meserii va putea fi stabilită peste două săptămâni, când conducerea ISJ va putea centraliza toate situaţiile care sunt trimise acum de şcolile din judeţ.

„Dincolo de faptul că rămân, la început de an, multe clase neocupate, acest fenomen are consecinţe directe şi asupra numărului de profesori de care este nevoie în judeţ.
Nu de puţine ori ne-am găsit în situaţia ca la şedinţele publice care au avut loc înainte de începerea anului şcolar să scoatem la concurs catedre care, de fapt, nu mai există din cauza faptului că nu s-au completat toate clasele de elevi şi atunci s-a trecut la comasare”
, mai explică Brânduşa Popescu.

Autor : Elena SOLOMON, Amos News

Update in luni, 25-09-06 13:52

Contributori - Alte surse

Comentează

Vezi comentarii

  • e o mare prostie .PROSTIA DIN rOMANIA ESTE IN PLINA CRESTERE.AR TREBUI SA FIE STARPITA

Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Ghidul suprem pentru scaune cu rotile manuale

A învăța cum să folosești un scaun cu rotile manual în mod eficient te va…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.