Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” s-a bucurat de prezenţa unor scriitori cunoscuţi: Marian Drăghici, scriitor, redactor-şef al revistei „Viaţa Românească” (Bucureşti), Nicolae Dabija, academician, scriitor, redactor-şef al revistei „Literatură şi artă” (Chişinău), Aurel Pantea, scriitor, redactor-şef al revistei „Discobolul” (Alba Iulia), Ioan Es Pop, scriitor, membru al juriului acestei ediţii a festivalului (Bucureşti) şi Victor Munteanu, poet, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bacău, preşedintele Fundaţiei Culturale „Georgeta şi Mircea Cancicov” – organizatoarea festivalului şi director al Revistei „Viaţa băcăuană” – ca moderator.
Maria, clasa a XI-a A: „Unii dintre noi, cei care citim, suntem uneori marginalizaţi. Ce ne îndemnaţi să facem?” Dl Victor Munteanu a fost franc: „Generaţia mea nu va fi de acord niciodată cu generaţia voastră. Pe internet poezia nu este autentică”. La altă întrebare venită din sală, dl Aurel Pantea a fost direct: „Tehnologic, comunicarea între oameni are loc în cadrul unei concurenţe între două galaxii: Gutenberg şi Bill Gates, chiar a unui război între spiritele conservatoare şi cele moderne. Poţi citi o carte pe Facebook, dar trebuie să ai spirit selectiv pentru a elimina agresivitatea şi alte tare, în concluzie trebuie să ai educaţie şi atunci poţi citi şi pe internet şi cărţi tipărite. Părerea mea este că Bill Gates va câştiga. Peste 100 de ani – cine va avea o bibliotecă va fi un om bogat!”
După o întâlnire la biblioteca colegiului cu elevii clasei a XI-a D, pe aceeaşi temă a colocviului, dna bibliotecară a spicuit câteva răspunsuri, unele gândite, mature iar altele de încadrat la Aşa nu!
Prezentăm doar câteva:
Elena-Diana: „Acum multe cărți se pot găsi online sau rezumate, iar tinerii sunt mai tentați să citească rezumatul decât cartea […] Internetul este soluția pentru noi deoarece, în ziua de azi, găsim tot ce ne interesează pe internet, fiind o alternativă mai scurtă”.
Denisa-Georgiana: „Din punctul meu de vedere, prin literatură, oamenii își dezvoltă intelectul…”
Cătălina-Ioana: „Literatura este cel mai de preț lucru pentru adolescenți, dar nu numai. Prin ea descoperim situații de viață, facem cunoștință cu diverse personaje care vor avea un rol important în maturizarea și modelarea personalității noastre…”
Valentin: „Ceea ce nu înțeleg tinerii e că de multe ori informația nu este totdeauna bună pe internet, deoarece postările sunt făcute de persoane nu tocmai avizate sau chiar de anonimi, ceea ce nu ne oferă o siguranță a informațiilor, pe când cărțile vor avea mereu o informație bogată, girată de semnătura autorului care își asumă responsabilitatea pentru ceea ce a scris”.
Mădălina: „Societatea din ziua de azi, împinge tinerii într-o direcție greșită, spre o lume închipuită în care, dacă nu postezi ceva pe internet, înseamnă că nu exiști, în care numărul de like-uri este mai important decât numărul cărților citite… și, totuși, deși lumea este așa, unii dintre noi nu pierdem nici o ocazie să ne oprim asupra unei cărți bune, un prieten cu file subțiri… […] Consider că destinul literaturii române a fost și va fi mereu neschimbat, indiferent de epocă, acela de a îndruma tinerii, de a înfrumuseța viața viitoarelor generații, transmițând idei și gânduri ce vor rămâne veșnic în amintirea unor lumi uitate”.
Alina are un punct de vedere corect: „Cultura pe care ne-o formăm cu ajutorul lecturii şi corectitudinea limbajului este mult mai complexă şi bogată decât cea pe care o dobândim accesând site-urile în discuţie, care pot genera de multe ori erori ale limbajului”. Şi Codrina se înscrie pe aceeaşi linie cu colega ei de mai sus: „Din punctul meu de vedere, literatura reprezintă o nevoie, o necesitate absolut indispensabilă atunci când vrei să te dezvolţi şi să devii un om cult”.
NNNNUUUU!: „Cititul devenind o pierdere de timp, ceva care ne ocupă timpul în care am fi putut sta mai multe ore pe Facebook, am fi putut sta să vorbim cu prietenii sau alte numeroase preocupări”. Şi exprimarea acestui elev arată cât de puţin citeşte sau… deloc!”
Sunt câteva idei, convingeri ale elevilor care trebuie să ne dea de gândit şi de acţionat, nouă EDUCATORILOR! Concluzie care se pliază perfect pe însemnarea din Cartea de onoare a Colegiului:
„La liceul „Vasile Alecsandri”
Copiii învaţă
cum să facă din noapte zi
Şi din amurg dimineaţă.
Zic acum, odată cu unii
care aşteaptă să fie curtaţi,
felicit elevii
pentru că au profesori minunaţi!”
Acad. Nicolae Dabija – Chişinău
2 octombrie 2015, Liceul „V. Alecsandri”
Putem încheia cu urarea: La mulţi ani, dragi profesori de Ziua educatorului!
Ana CHISCOP
Update in marți, 06-10-15 2:06
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează