Copiii isi pot pedepsi parintii sunand la 116.111 (Telefonul Copilului). Chiar daca Linia Verde pentru minori era destinata problemelor legate de abuzuri si educatia copiilor, marturisirile inventate au ajuns sa reprezinte o metoda de pedeapsa aplicata parintilor, asta in cazul in care acestia nu au fost cuminti in fata odraslelor
Romania s-a aliniat standardelor de peste granita, traversand chiar si oceanul, si a introdus un numar de telefon gratuit, unde copiii abuzati si cu probleme in familie pot semnala aceste nereguli autoritatilor, adica unor persoane cu pregatire profesionala in domeniul psihologic si social, ajutandu-i astfel pe acestia sa intervina pentru a-i scapa de neglijenta si abuzuri. Astfel, copiii tristi, suparati, afectati de problemele din familie si care nu au cu cine discuta pentru a le da un sfat, pot sa apeleze acest numar, 116.111, si vor beneficia de tot suportul necesar rezolvarii acestor stari. Totodata, numarul de telefon se adreseaza si parintilor care nu reusesc sa gestioneze relatia cu copiii lor, au nenumarate probleme cu acestia si nu gasesc solutii viabile pentru a le depasi.
Glumele copiilor ajung pedepse pentru parinti
Dat fiind faptul ca este vorba de un serviciu adresat copiilor, majoritatea fara discernamant si fara capacitatea de a interpreta corect o anumita situatie, asistentii sociali de la Linia Verde se confrunta zilnic cu testimoniale mincinoase, exagerate, menite sa le faca rau parintilor care si-au suparat copilasii. Astfel, daca un parinte a ridicat vocea la copil cu un semiton, se poate trezi cu Protectia Copilului la usa, fiind pus in situatia de a pierde custodia odraslei. Dorinta minorului de a se razvrati contra parintelui autoritar sau mai exigent poate lua o amploare legala si poate duce la un deznodamant tragic pentru ambele parti.
Prevederile Noului Cod Civil sustin interesul superior al copilului, astfel ca acestuia ii sunt conferite mult mai multe drepturi fata de cele prevazute in Vechiul Cod Civil, printre care si dreptul copilului de a fi ascultat de catre un specialist psiholog. Mai mult, copilul poate veni cu versiunea sa in fata instantei judecatoresti mandatata sa dea un verdict cu aplicabilitate legala. Parintii vor fi nevoiti sa iti corecteze comportamentul interpretabil si sa nu le ofere odraslelor motive pentru a-i pedepsi sunand la Linia Verde, in caz contrar fiind pasibili de anchete si investigatii deloc placute din partea autoritatilor tutelare.
Executarea silita declanseaza un abuz emotional copilului
Parintele care a obtinut custodia si se prezinta la usa oponentului insotit de un alai compus din avocati, executori, jandarmi sau politisti, trebuie sa faca loc si unui asistent social cu pregatire in psihologie, care va veghea asupra minorului, rolul sau concentrandu-se pe emotiile si starile copilului care trebuie ferit de abuzuri. Daca o executare silita sperie chiar si un adult, e de inteles ca un copil va fi supus unui soc care poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii sale.
Cand oceanul desparte custodia comuna
Atunci cand prevederile legii nu au o acceptanta internationala, e firesc sa apara si probleme legate de acest aspect, de multe ori cu multiple daune aduse copilului, chiar si parintelui care va raspunde in fata legii pentru eventualele nereguli. In acest sens au fost semnalate cazuri in care custodia comuna a copiilor, acordata pe teritoriul altei tari, a condus la executari silite si abuzuri – luand exemplu doi parinti care au custodia cumuna asupra celor doi copii rezultati, dar fiecare locuieste separat cu unul din copii. Problemele de ordin legal intervin in momentul in care unul din parinti decide sa se mute pe teritoriul altei tari, luand si copilul care beneficiaza de custodia comuna. De remarcat faptul ca legile din tarile implicate nu concorda duce usor la situatii de criza.
In cazul unui divort, unde se pune si problema incredintarii minorului, judecatorul trebuie sa aiba un rol activ in acordarea custodiei prin folosirea tuturor mijloacelor de verificare a habitatului minorului, insa acest privilegiu de care beneficia autoritatea judecatoreasca este oarecum limitat prin prevederile Noului Cod Civil, care consemneaza custodia comuna, adica ambii parinti isi pot creste copilul, cu drepturi si obligatii identice, stabilite de comun acord, fara sa se adreseze unui judecator.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Oana Toader Plugariu ofera informatii interesante legate de interesul superior al copilului.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)
Update in joi, 19-01-12 21:00
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează