Indicele masei corporale (IMC) a fost folosit pentru a măsura obezitatea încă din anii 1800 și este utilizat de către profesioniștii din domeniul sănătății, nutriției și dieteticii ca referință pentru procentul de grăsime corporală al unui individ sub forma unui număr – ceea ce, în consecință, clasifică o persoană ca fiind subponderală, cu greutate normală, supraponderală sau obeză.
Ca o măsură relativă a greutății (calculată prin împărțirea greutății în kilograme la înălțimea în centimetri), aceasta oferă o imagine inexactă și incompletă a stării de sănătate a unui individ, deoarece nu reflectă mai mulți factori, cum ar fi sexul, vârsta și compozitia corpului. Indicele masei corporale are avantajele sale: se măsoară ușor, non-invaziv și nu necesită măsurători sau analize suplimentare. Acest lucru îl face un instrument util pentru o evaluare sumară a stării de sănătate în ceea ce privește raportul dintre înălțime și greutate, dar pentru a afla cu adevărat dacă este cazul să începi o dietă, este nevoie de o analiză corporală mai amănunțită, efectuată de un specialist în nutriție.
Indicele de masă corporală și procentul de grăsime din corp
Când se evaluează compoziția corpului, valoarea generală este în mod obișnuit defalcată în masă de grăsime și în masă fără grăsimi. Masa corporală lipsită de grăsime contribuie la sănătatea generală (alături de grăsimea esențială, care este necesară pentru supraviețuire), în timp ce o cantitate excesivă de grăsime neesențială afectează în mod negativ starea de sănătate.
Atunci când se măsoară indicele de masă corporală, toată greutatea (masa de grăsime și masa slabă) este cosiderată un tot unitar. De exemplu, o persoană atletică, de 1,80 m și 100 de kilograme, cu masă musculară mare și o persoană sedentară de 100 de kilograme, cu un procent de grăsime corporală ridicat, dar de aceeași înălțime, ar putea avea același IMC, de fapt ambele persoane ar putea fi considerate supraponderale. Prin urmare, deși măsurarea indicelui de masă corporală este un bun început, este nevoie să se ia în considerarea și alți factori pentru a stabili dacă și cât este nevoie ca o persoană să piardă în greutate.
Un indice de masă corporală mic nu înseamnă că o persoană este sănătoasă
Prin măsurarea indicelui de masă corporală se presupune că, dacă nu ești supraponderal, atunci nu ești în pericol. În realitate, persoanele care nu au masă musculară și au un procent ridicat de grăsime sunt la un nivel foarte ridicat de risc, la fel ca și persoanele obeze (mai ales dacă grăsimea este viscerală). Un studiu publicat de Jurnalul Internațional al Obezității în 2016 a tras concluzia că există o corelație slabă între sănătatea metabolică și IMC , deoarece aproape jumătate dintre persoanele care au fost clasificate ca supraponderal erau sănătoase din punct de vedere metabolic. Același studiu a constatat că 30% dintre cei clasificați ca având un indice de masă corporală normal, prezentau un risc crescut de boli cardiace, diabet și accident vascular cerebral.
Concluzia este că, în timp ce indicele de masă corporală reprezintă un instrument util în evaluarea greutății corporale, nu este sigurul factor care trebuie luat în considerare. Este recomandat să apelezi și la alte instrumente suplimentare pentru a obține mai multe informații privitor la greutatea corporală normală.
Este, de asemenea, demn de luat în considerare faptul că obezitatea este o problemă complexă și un singur număr nu poate reprezenta pur și simplu o greutate sănătoasă. Supraponderabilitatea, obezitatea și grăsimea corporală nu sunt probleme care apar peste noapte, ele sunt, în general, asociate cu alte comportamente negative privind alimentația și stilul de viață. Este nevoie și de evaluarea altor factori de risc, cum ar fi bolile asociate obezității, stilul de viață sedentar, alimentația necorespunzătoare și nivelul ridicat de stres.
Indicele de masă corporală este adesea utilizat în combinație cu alte instrumente de măsurare a compoziției corporale, pentru obținerea unor informații mai exacte asupra a ceea ce ar trebui să reprezinte greutatea ideală pentru fiecare persoană în parte.
Update in marți, 05-09-17 16:37
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Acest website folosește cookies.
Comentează