Categorii: Actualitate

Consiliul Local Filipesti a facut primarul cetatean de onoare

Ioan Apostol este cel mai vechi primar din judet, printre cei mai destoinici functionari din administratiile locale, iar anul trecut a fost facut cetatean de onoare al comunei.

Opt sate intra in componenta comunei Filipesti: Carligi, Galbeni, Oniscani, Harlesti, Boanta, Cornesti, Cotu – Grosului si Filpesti. Are o suprafata de 6815 ha, din care 827 ha intravilan. Populatia, conform ultimului recensamant, numara 4735 locuitori care traiesc in 1893 gospodarii. In comuna Filipesti sunt sase scoli si tot atatea gradinite.

Situata la o distanta de 22 de kilometri de Bacau, comuna Filipesti a devenit unul din punctele de atractie pentru investitori, atat pentru cei straini cat si pentru cei din judet.

Numai asa se explica faptul ca pe teritoriul satului Filipesti intalnim cel putin trei societati comerciale cu o puternica activitate economica. SC GENERAL CONSTRUCTII TEHNIC PLUS SRL, administratorul Ion Neculcea, a investit peste 2, 5 milioane euro intr-o fabrica ce produce varuri lavabile si vopsele pe baza de apa, substante ignifuge, materiale ignifugante, rasini sintetice pentru pardoseli epoxidice, agent de dezghet ADD Protect, singurul aprobat de Ministerul Transporturilor pentru aeroporturi. SC EDIL CENTER, cu un capital italian de peste doua miliarde de Euro, administrata de romanul Cristi Popa, este profilata pe materiale de constructii, in timp ce SC VERECO SRL, adm. Tinu Ioan, cu o investitie de peste 30 miliarde lei, se ocupa cu prelucrarea bruta a lemnului.

Toti acesti agenti economici “inghit” foarte multa forta de munca din comuna, lucru ce face ca starea materiala a locuitorilor sa fie in continua crestere.

Ioan Apostol se numara printre primarii cu cele mai vechi state de servicii in aceasta calitate. Cu mandatul din aceasta legislatura va numara 29 de ani de primarie. E mult, e putin?

“Aproape ca ma confund cu administratia locala. Am fost primar si inainte si dupa Revolutie. Cunosc comuna ca propriile buzunare. Lumea m-a ales si pentru faptul ca s-au facut multe lucruri bune si utile pentru cetateni. Investitiile au fost destul de importante si am resit ca, impreuna cu echipa din Primarie, sa multumim pe foarta multa lume”, spune Ioan Apostol.

Si pentru ca alegatorii, si mai ales consilierii locali din opozitie, si-au dat seama ca activitatea alesului obstii trebuie rasplatita, au decis intr-o sedinta de Consiliu sa-l faca cetatean de onoare pe cel care a slujit comuna mai bine de un sfert de secol!

Desi s-a asociat cu alte comune si au constituit SC GAZ BAC SRL, “filipistenii” nu sunt prea optimisti ca vor benbeficia prea curand de acceasta mana cereasca a civilizatiei.
“Am investit pana acum, 17 miliarde lei vechi pentru 14 kilometrri de conducta si statia SRM, de mai bine de un an.
Acum suntem in pericol sa pierdem statia deoarece nu gasim inca distribuitorul, in ciuda faptului ca facem parte din societatea respectiva. Daca AMICI va castiga licitatia din martie, speram ca totul se va rezolva. Toti distribuitorii alearga dupa consumatori de talie, nu dupa cei de doi lei”
, spune primarul Ioan Apostol.

Pentru a rezolva problema repararii si intretinerii drumurilor comunale, Consiliul Local a decis achizitionarea unui tractor de la Uzina de tractoare din Brasov, pentru care s-au platit 690 milioane lei vechi, si o remorca de la Medgidia, contra sumei de 300 milioane lei vechi. “Am reusit acest lucru doar cu banii de la bugetul local”, spune primarul Ioan Apostol.

Unul dintre locuitorii judetului cu cea mai indelungata activitate de achizitii si procesare a carnii, Titel Popa, s-a decis sa investeasca printr-un program Sapard in comuna Filipesti. “SC TITELA SRL vrea sa ridice de zero un abator, dar se pare ca ar intampina greutati in ceea ce priveste structura de rezistenta a terenului.

Speram sa se rezove, pentru ca in Filipesti au fost ridicate numeroase constructii, inclusiv blocul in care se afla sediul Primariei, spune Ioan Apostol. Pentru comuna Filipesti ar fi o adevarata mina de aur aceasta realizare, atat din punct de vedere economic cat si social”.

“Intentionam ca abatorul sa aiba o capacitate de o suta de vite si 300 porci taiati intr-o ora”, spune Titel Popa, administratorul societatii respective.

“Am reusit imprejmuirea scolii ‘Dinu Zafiriopol’, din Carligi, precum si a scolii din Harlesti. Am schimbat acoperisul Dispensarului uman din satul Oniscani, sarpanta de la Casa de Cultura ‘Radu Beligan’. Aici vom instala o centrala termica si vom schimba instalatia electrica, banii urmand a fi imprumutati de la BCR.

O problema pentru comuna o mai constituie drumurile comunale, cum ar fi cel dintre Carligi si Filipesti. Mizam si pe ajutorul Consiliului Judetean”, declara primarul Ioan Apostol.

Si Ioan Apostol, ca de altfel si alti primari, a fost cadru didactic. Si pentru ca sotia sa a predat 29 de ani, fiind acum in suferinta dupa o boala grava, dar si pentru ca cei trei fii ai sai sunt licentiati in Canada dupa ce au absolvit scoala in Filipesti, primarul Ioan Apostol n-a neglijat scolile si a alocat peste trei miliarde lei vechi pentru reamenajarea scolilor din comuna in 2005.

La Filipesti, s-a reparat sarpanta, s-a infiintat un centru de informare, au fost inlocuite dusumelele, cum s-au petrecut lucrurile si la Galbeni si Filipesti. A fost reamenajat centrul cultural din satul Oniscani care functiona intr-o fosta cladirte a scolii din sat, construita in 1890.

In satul Carligi a functionat pana de curand un Centru de sprijin pentru copiii proveniti din familiile defavorizate – “Marile Sperante”.

Acesta a fost dotat cu aparatura de ultima cerinta. Insa numarul copiilor a scazut vizibil an de an si s-a ajuns la numai doi. In aceste conditii, CL a decis ca acest centru, infiintat priun contributia nemijlocita a Ministerului Integrarii Europene, dar si a unei cote de zece la suta a CL Filipesti, sa fie transformat intr-un Camin de batrani.

“In comuna sunt peste 30 de batrani care au probleme, nu au unde locui si din acest motiv am solicitat CL sa elaboreze o hotarare prin care sa transforme acest centru intr-un camin de batrani. Speram sa primim si avizul favorabil din partea Ministerului Integrarii Europene, acesta fiind principalul finantator”, declara primarul Ioan Apostol.

In comuna Filipesti isi duc traiul de azi pe maine, trei persoane care nu au nici un fel de venit si nici sustinatori legali care i-ar putea intretine. Acestora li se adauga alte sapte care au pensii intre 300.000 si 850.000 lei, cinci cu pensii intre 800.000 si 1.300.000 lei, iar alte opt au pensii peste 1.300.000 lei.

“In sedinta Consiliului Local s-a propus sustinerea pana la nivelul necesar al cheltuielilor de masa si al celorlate activitati ale Caminului de batrani”, spune primarul Apostol.

Credincios convins in Dumnezeu, primarul Ioan Apostol a primit din partea Episcopiei Romanului o “Distinctie de vrednicie”, semnata de Prea Sfintitul Eftimie si Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul, “ca semn al pretuirii si binecuvantarii noastre, pentru ravna si darnicia aratate in ctitoria Bisericii ‘Cuvioasa Parascheva’ din satul Filipesti”.

Pentru acest sfant lacas, primarul a propus CL, care a si aprobat, o suma de bani necesara construirii gardului imprejmuitor.

Singurul primar din judet facut cetatean de onoare la propunerea consilierilor din opozitie, Ioan Apopstol ne dezvaluie secretele longevitatii sale care, la sfarsitul acestui mandat, va numara 29 de ani ca primar!

“Probabil ca am fost nascut pentru aceasta functie. Am ascultat ordinele de partid si inainte si dupa Revolutie, dar le-am adaptat la realitatea inconjuratoare. Mi-am iubit consatenii, familia, mai mult, nu am nici o ruda in comuna! Eu si sotia suntem veniti la Filipesti din 1970, din judetul Neamt, n-am botezat pe nimeni in comuna. Asta explica si lipsa interventiilor.

Toti locuitorii comunei sunt tratati la fel iar usa primarului este deschisa la orice zi din ora si din noapte. Am dispretuit crasmele si bautura, am ajutat nevoiasii. Acestea sunt secretele mele”, spune Ioan Apostol.

La initiativa lui Ioan Apostol, in judetul Bacau a luat fiinta Asociatia Comunelor din Romania (ACoR). Din Comitetul Director fac parte primarul comunei Asau, Stefan Potoroaca, Veronica Dontu – Tamasi, Eugen Bogdan – Horgesti, Constantin Mihaila – Hemeiusi, Vasile Ulea – Magiresti, Ioan Apostol – Filipesti, si Emil Paduraru – Letea Veche. Presedintele Comitetului Director a fost ales primarul din Filipesti, Ioan Apostol, prim-vicepresedinte Constantin Mihaila, iar vicepresedinti, Veronica Dontu si Emil Paduraru.

Sursa: D. MINDIRIGIU, Observator de Bacau

Update in miercuri, 13-04-11 12:57

Contributori - Alte surse

Comentează

Vezi comentarii

  • "Multumim din inima Partidului!... Tra la la..."
    Haideti ca m-ati facut sa rad cu tova..., ma scuzati, domnul Apostol. Pai daca nu l-am cunoaste si noi! Intr-adevar, e cel mai vechi primar din judet. Dar asta ar trebui sa puna pe oricine pe ganduri. Caci mare parte din cariera sa de primar, s-a desfasurat inainte de 1989, deci in calitate de demnitar PCR, iar restul in calitate de comunist camuflat in structurile continuatorului PCR (FSN, PDSR, PSD)! Ma mir ca mai are si cinismul sa spuna ca a executat intotdeauna ordinele partidului! Comunist, nu? Si asta in conditiile in care, in Romania, Comunismul a fost declarat oficial ca regim ilegitim si criminal. In orice tara normala, acesti oameni ar fi trebuit de mult sa se retraga din viata publica ! Dar deh... In fond tt tovarasii sunt la putere... Camuflat... Ca tova... scuzati, domnul Apostol, bunaoara.
    Dar nasaramba aceea cu Apostol-cadru didactic de unde Dumnezeu ati scos-o, domnule Mindirigiu? Ca toata viata a fost tractorist!
    Trebuie sa remarc si stilul articolului. Pupincurism entuziast specific Scanteii de alta data!
    "Suntem ai Romaniei iubiti si vrednici fii / Nascuti in ani de glorii, scaldati in bucurii"...

  • Da ... Nu stiu ce au altii de comentat dar eu ca fost elev al Scolii cu clasele I-VIII Filipesti am fost multumit de toate dotarile aduse in primul rand acestei institusii. Incepand cu renovarea etajului, apoi continuand cu instalarea centralei totul a fost construit cu ajutorul primariei. Acum cu un nou primar nici nu stiu ce o sa se mai aleaga de comuna. Totusi ii urez mult succes si domnului Tomescu ...

  • scolile sunt dezastroase in alt sat in loc de filipesti nu a facut nimic .acum ca este primar tomescu dorin si vice primar ionel ioan este foarte bine .totul se schimba .scolile incep sa se refaca ,luminile la fel.ma bucur ca este primar tomescu dorin dar imi pare rau si de dn-l apostol era un om bun

  • dar nu pot sa spun k domnul appostol nu a facut nimic pt cirligi.gradinita,modernizarea caminului,soseaua,a pus becurile pe langa strada,modernizarea casei de cultura .imi pare raun k nu mai e primar.

Share
Publicat de
Contributori - Alte surse
Taguri: Filipesti

Recent Posts

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Ghidul suprem pentru scaune cu rotile manuale

A învăța cum să folosești un scaun cu rotile manual în mod eficient te va…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.