Efectele tornadelor
Forta distrugatoare a a unui astfel de fenomen rezulta din marea viteza a vantului, cat si ca urmare a scaderii bruste a presiunii in vartejul spiralei, scadere care provoaca spargerea geamurilor caselor complet inchise. Tornada care atinge suprafara pamantului provoaca distrugeri considerabile in zonele intens populate.
Sunt distruse cladiri, arborii sunt smulsi din radacini, iar diferite obiecte pot fi ridicate in aer si transportate la distanta de sute sau chiar mii de metri. Forta de distrugere a vantului este deosebit de mare, dar se exercita strict pe traseul urnat de tornada, astfel incat martorii oculari ai tornadelor au sustinut ca nu au simtit nimic atunci cand tornada a trecut la cateva zeci de metri de locul unde stateau.
Acest lucru explica faptul ca tornada afecteaza numai suprafetele strabatute de spirala formata. Sunt cunoscute numeroase relatari despre obiecte care au fost ridicate si transportate in aer, dar care au revenit intacte pe pamant. Unii martori oculari afirma ca au fost cazuri in care fiinte vii au revenit nevatamate pe pamant dupa ce au facut o calatorie de sute de metri prin aer, ceea ce pare greu de crezut, avand in vedere forta unei tornade F4 sau F5.
Spre exemplu, in urma tornadei care a afectat localitatea Saint Louis din Statele Unite ale Americii in anul 1986, in trunchiul unui arbore a fost gasita infipta o sapa la 15 cm adancime. Intre anii 1950-2000, in Statele Unite s-au inregistrat peste 6000 de tornade, din care aproape 1500 foarte puternice.. Numai in 1974 in aceasta tara au fost 150 de tornade care au produs atat pagube materiale cat si pierderi insemnate omenesti.
In 1972, orasul La Plata ( Argentina) a fost afectat de o tornada de forma unui imens nor cenusiu, din care coborau mai multe spirale ca niste brate, acestea aveau forta unui aspirator urias care lua tot ce intalnea in cale: masini, case, animale, oameni.
Tornada care a provoacat cele mai multe victime a fost inregistrata in Bangladesh, in 1989, cand au murit peste 1300 de oameni, iar pagubele materiale fiind si ele foarte mari.
In concluzie putem spune ca tornadele sunt fenomene naturale cu risc mare. De cele mai multe ori efectul lor nu poate fi evitat, dar, in prezent, ca urmare a atentionarii din timp, cam cu 10 minute inainte, pierderile de vieti omenesti pot fi evitate.
Robby Bubble
Update in sâmbătă, 13-11-10 20:14
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Acest website folosește cookies.
Comentează