Comunitatea evreiască din Bacau a serbat, conform tradiţiei iudaice, sărbătoarea de Purim. Hari Vigdar, preşedintele comunităţii evreieşti din Bacău spune că la eveniment au luat parte 70 dintre cei aproape 130 de membri ai comunităţii evreieşti din Bacău şi au lipsit măştile şi costumele de carnaval, specifice acestei sărbători a miracolelor şi a veseliei.
Nu a lipsit mâncarea tradiţională pentru această zi. „Au fost pregătite prăjiturele speciale, în trei colţuri, denumite humântaş, care îl reprezintă pe Haman, cel care a vrut să distrugă poporul evreu”, mai explică Hari Vigdar.
Această sărbătoare, ţinută acum la anul 5766 după calendarul vechi evreiesc (2006 după calendarul nostru), se celebrează în amintirea miracolului salvării evreilor din Persia antică, în ultimii ani de existenţă ai marelui imperiu, anume sfârşitul secolului al V-lea – începutul secolului al IV-lea î.Hr.
Ea a fost instituită pentru a consemna dejucarea planului de exterminare a evreilor din toate provinciile, pus la cale atunci de Haman, marele dregător, împotriva poporului evreu.
Autor: Elena SOLOMON, Amos News
Update in miercuri, 11-04-18 14:25
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
Intamplator am ajuns la acest sait si tin sa va spun ca eu sunt din bacau nascut si crescut cu domnul hari vigder care il cunosc personal si ma bucur ca mai exista o raza de judaism in bacau ////hari
va veti bucura atunci sa aflatzi ca municipiul moinesti (dada city-locul nashterii lui tristan tzara) a facut importante demersuri ca intr-un viitor apropiat sa se poata infrati cu orasul rosh pinna din israel... si aceasta pentru ca din moinesti au plecat, in 1882 (!) primii evrei care au fost pionierii colonizarii tarii sfinte...