Bazat pe trendul anterior, pe analize şi opinii ale experţilor în domeniu, Eurostat – Biroul de Statistică al Comunităţii Europene – a realizat un raport privind evoluţia populaţiei României şi Bulgariei. Aceste prognoze se referă la perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2005 şi 1 ianuarie 2051.
Raportul prognozează faptul că populaţia României ar putea să scadă până la 1 ianuarie 2051, la aproximativ 17 milioane de locuitori, comparativ cu un nivel de 21,7 milioane de persoane înregistrat oficial în ianuarie 2004.
Scenariul raportului se bazează pe datele statistice concrete ale anului 2004 şi 2005, şi pe previziuni legate de rata de fertilitate, mortalitate şi migrare a populaţiei. Acest raport – evident – nu poate ţine cont de măsurile ce vor fi luate ulterior, şi care ar putea influenţa evoluţia demografică a populaţiei.
Până la jumătatea secolului numărul naşterilor va fi de 7,9 milioane persoane, destul de mult sub nivelul deceselor, care vor fi de 12,1 milioane persoane. În acelaşi timp, raportul arată că din România vor emigra până în ianuarie 2051 în jur de jumătate de milion de persoane.
Scăderea numărului populaţiei se va realiza treptat, la aproximativ 21,3 milioane de locuitori în 2010, la circa 19,2 milioane în 2030 şi ajungând la în jur de 17,1 milioane de persoane în 2050.
Potrivit studiului, România va cunoaşte o îmbătrânire a populaţiei, în condiţiile în care numărul de persoane încadrate în categoria de vârstă 0-14 ani se va reduce de la 3,5 milioane în 2004 la 2,1 milioane în 2050.
Numărul locuitorilor aflaţi la maturitate, în vârstă de 15-64 de ani, va scădea la jumătatea secolului sub 10 milioane, comparativ cu 15 milioane cât erau în 2004.
În 2010, România va avea circa 14,9 milioane de persoane mature, iar în 2030, doar 12,9 milioane.
Eurostat notează că singura tendinţă de creştere se va înregistra în segmentul populaţiei vârstnice, de la 3,1 milioane în 2004, la circa 5 milioane în 2050.
Pentru realizarea acestui studiu-raport, biroul de statistică – Eurostat – a luat în calcul trei factori – rata fertilităţii, durata de viaţă şi migraţia – şi a realizat mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia acestora.
În studiul realizat de Eurostat a intrat şi Bulgaria, a cărei populaţie s-ar putea să scadă de la 7,8 milioane în 2004, la aproximativ 5 milioane în 2051.
Eurostat este Oficiul Statistic al Comunităţilor Europene care elaborează, la intervale regulate, analize şi previziuni statistice privind activitatea şi evoluţiile din spaţiul comunitar.
Eurostat furnizeaza instituţiilor UE datele necesare pentru orientarea deciziilor şi acţiunilor acestora şi oferă administraţiilor naţionale din statele Uniunii, ca şi marelui public, informaţii de natură statistică.
Autor : Dana LASCU, Amos News
Update in miercuri, 01-03-06 17:01
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Acest website folosește cookies.
Comentează