Evalueaza-ti discernamantul prin teste de inteligenta cognitiva!
Daca treci proba testului Raven, vei afla lucruri relevante despre nivelul propriului discernamant.
Fiinta umana a fost inzestrata cu ratiune, o calitate suprema pe care, adesea, in loc sa o perpetuam, tindem sa o minimalizam. De cele mai multe ori ignoram chiar si textele biblice sau, daca e sa ne raportam la profan, litera legii care dicteaza negru pe alb ce este interzis sa facem in societate. Modul in care acceptam si respectam indemnurile biblice si cele constitutionale tine de liberul arbitru si de dirijorul principal al acestuia – discernamantul.
Nivel de discernamant 0
Discernamantul reprezinta capacitatea de a discerne intre bine si rau si, mai ales, de a anticipa urmarile faptei pe care urmeaza sa o savarsesti, fiind pe deplin constient atunci cand iti exprimi vointa. Discernamantul este rezultanta a doua ramuri extrem de importante, ramura cognitiva, care tine de gandire, de cunoastere, de trasaturile afective care contureaza personalitatea unui individ, si ramura vointei, cea care iti da elanul in diferite actiuni, care te impinge sa procedezi intr-un anume fel sau sa percepi un lucru in mod realist.
Nivelul de discernamant tine, totodata, de mediul in care activezi, de modul cum ti-ai construit personalitatea si de factorii interni si externi care actioneaza in proiectarea acestuia. Discernamantul implica experiente, capacitatea ta de a contura realist fiecare miscare sau gand, si care te valideaza ca om. Pentru a stabili daca cineva are sau nu are discernamant, s-au instituit anumite teste psihologice iar expertiza este una relevanta de cele mai multe ori. Chiar daca legea nu prevede expres o definitie a discernamantului, actiunile infractionale sunt verificate si din prisma acestuia, acest lucru fiind necesar in stabilirea unui verdict clar, sub acuratete medicala.
N-ai 14 ani, n-ai discernamant
Varsta este o coordonata foarte importanta in ceea ce priveste discernamantul, astfel ca varsta frageda sau cea inaintata nu prezinta o garantie de existenta a acestuia. In acest capitol se includ si afectiunile psihice, care anuleaza orice capacitate a omului de a fi constient de gandurile si faptele sale. Legislatia si-a luat masuri de siguranta si a stabilit concret faptul ca minorul in varsta de pana la 14 ani nu poate raspunde penal pentru fapta sa, fiind considerat fara discernamant.
Cei care actioneaza impotriva legii si se fac vinovati de fapte extrem de grave, sunt supusi unor teste riguroase, care pot stabili daca in momentul savarsirii faptelor, infractorul era constient de ceea ce face. In cazul in care discernamantul este sesizat, autorul faptei va intra direct la inchisoare, raspunzand penal pentru actiunea sa si in acordurile legii pentru respectivul caz.
De cealalta parte, daca discernamantul este 0, atunci vor fi luate masuri medicale, individual fiind integrat intr-o institutie medicala de profil.
Problema cu care se confrunta oamenii legii, dar si cadrele medicale, tine de intentia unor infractori de a simula anumite boli psihice, cu speranta ca vor scapa de puscarie. Aceste tentative pot fi usor “mirosite” de expertii psihologi, cei care au la indemana o serie intreaga de instrumentele utile pentru detectarea acestor incercari.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana Stefanescu, alaturi de invitatul sau, Stefan Iulian Laurentiu, ofera informatii interesante legate de discernamant.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Acest website folosește cookies.
Comentează