Categorii: Social

Conditii de acordare si plata a concediilor medicale

La cererea mai multor cititori, reluăm un act normativ, apărut anul trecut, şi care a intrat în acest an în vigoare. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, act care aduce modificări privind acordarea concediilor medicale, plata acestora şi a altor indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Concediile medicale şi îndemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii sînt: concediile medicale şi indemnizaţiile temporare de muncă; concediile medicale şi indemnizaţiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă; concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate; concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav; concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

Începînd cu data de 1 ianuarie 2006, cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 0,75%, aplicată la fondul de salarii. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute în prezenta ordonanţă precum şi perioadele în care asiguratul:
– a beneficiat de pensie de invaliditate;
– a urmat cursurile de zi ale învăţămîntului universitar organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă fără condiţii de stagiu de cotizare în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, neoplaziilor şi SIDA.

Baza de calcul a concediilor medicale şi indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare, veniturile care se iau în considerare, după caz, cuantumul indemnizaţiilor primite sau salariul minim brut pe ţară. Din duratele de acordare a concediiilor medicale exprimate în zile calendaristice se plătesc zilele lucrătoare.

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, în funcţie de numărul de angajaţi astfel: pînă la 20 angajaţi – din prima zi pînă în a 7-a zi de incapacitate; între 21-100 angajaţi – din prima zi pînă în a 12-a zi de incapacitate; peste 100 de angajaţi – din prima zi pînă în a 17-a zi de incapacitate.

Din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începînd cu: ziua următoare celor suportate de angajator şi pînă la data încetării incapacităţii temporare de muncă sau a pensionării acestuia; începînd cu prima zi de incapacitate de muncă, în cazul persoanelor plătite de la şomaj, asociaţi, comanditari sau acţionari, administratori, membri ai asociaţiei familiale, persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente.

Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă pentru fiecare tip de afecţiune este de cel mult 183 de zile în interval de un an. Începînd cu a 90-a zi de concediu se poate prelungi pînă la 183 de zile cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul. Cu 100% se plătesc concediile medicale determinate de tuberculoză, SIDA, neoplazii, boală infecţioasă din grupa A şi urgenţe medico-chirurgicale.

Concediul de sarcină şi lehuzie este de 126 zile, 63 de zile înainte şi 63 după naştere, care se pot compensa între ele cu condiţia ca duara minimă a concediului de lehuzie să fie de minim 42 de zile calendaristice, iar cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Femeile, persoane cu handicap, asigurate, beneficiază de concediu pentru sarcină începînd din luna a 6-a de sarcină. Cuantumul indemnizaţiei de risc maternal este de 75% din baza de calcul.

Update in miercuri, 20-05-15 12:01

Contributori - Alte surse

Comentează

Vezi comentarii

  • am o persoana ca re nu are baza de calcul, deoarece in ultimile 12 luni a fost in cocediu de maternitate si a nascut al doilea copil cum calculez baza de calcul

    • La o persoana care nu are baza de calcul, deoarece in ultimile 23 luni a fost in cocediu ptr crestera copilului pana la 2 ani si a intrat in Concediul de sarcină şi lehuzie penru
      al doilea copil cum calculez baza de calcul.

      multumesc!

  • Asi dori sa stiu daca sunt in concediu de odihna,si ma inbolnavesc si in acel timp primesc de la doctor concediul medical, se poate prin lege intreruperea concediului de odihna si daca angajatorul este obligat prin lege sa acepte intreruperea concediului de odihna si sa ia in consideratie concediul medical si cum se procedeaja.VA MULTUMESC CU RESPECT.

  • Va rog sa-mi spuneti de catre cine se plateste un concediu de maternitate pe luna august (31 zile ) daca salariata a nascut pe 11 iulie, societatea are un singur angajat(adica persoana in discutie), iar societatea nu "merge bine " fiind mereu pe pierdere.Se respecta conditia conform legii din 2005 in care societatea cu pana la 20 angajati suporta 7 zile lucratoare , restul fiind suportat de Casa de As. Sanatate? sau se suporta integral de catre societate? sau ...se suporta integral de CASS?Sa lariata a fost incadrata pe postul de vanzator cu salariul min / economie.

  • Va rog sa-mi spuneti si mie cum se plateste concediul medical mai nou.Va multumesc

  • formularul de concediu medical al unui angajat este obligatoriu sa il semneze medicul de intreprindere, sau este suficient daca se semneaza de catre medicul de familie? in baza carui act normativ?

  • As dori sa stiu daca la un angajat care a inceput activitatea la 01.05.2008 si care din 20.05.2008 are concediu medical (urgenta-100%)si care nu a realizat venituri in ultimele 6 luni, pt a i se putea stabili baza de calcul, i se poate plati acest concediu medical. Stagiu de cotizare are deoarece a lucrat in ultimele 12 luni anterioare lunii mai, dar nu in ultimele 6 luni. Dca da, cum se calc baza de calcul?

  • Sunt operata de 3 saptamani de hdl l5-s1 si am primit concediu medical de 100% in timpul spitalizarii si inca 21 de zile dupa iesirea din spital . In continuare mi s-a acordat concediu cu 75% .Vreau sa stiu daca este normal pentru acordarea acestui procentaj in situatia acestor operatii , pt. ca a fost urgenta medico-chirurgicala.

    • da asa am patit si eu dupa o operatie si tot cu 75% mi s-a platit restul de concediu medical.Nu mi se pare normal dar ce e oare normal in tara asta.

  • Am sta in concediu medical in perioada 1 decembrie2007-25ianuarie2008 pentru tratament si fizioterapie pentru hdl L5-S1, crezand ca ma va ajuta . In acest timp am acumulat un nr. de 51 de zile de medical . am mers inca 4 luni la serviciu dupa care m-am internat pentru urgenta medico-cirurgicala pentru hdl L5-S1 .
    Am ajuns la un nr. de 90 de zile de medical . as vrea sa stiu cat as putea sa mai stau in medical , pt. ca nu pot merge la munca atat de repede si trebuie sa ma recuperez. Mentionez ca serviciul meu consta in foarte mult stat in picioare si foarte mult efort fizic. Daca m-as pensiona un an de zile cu cat as fi platita la salariul meu de 600 ron pe cartea de munca ?

    • am fost in concediu medical 21zile lucratoare am fost platita75% am hernie de disc L3-L4am reiceput serviciu 5lile si am facut o criza la care urmeaza sa ma operez mai am dreptu la C.M. SI SA FIU PLATITA

Share
Publicat de
Contributori - Alte surse
Taguri: medicina

Recent Posts

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Ghidul suprem pentru scaune cu rotile manuale

A învăța cum să folosești un scaun cu rotile manual în mod eficient te va…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.