Categorii: Învățământ

Bibliotecile vor primi bani de la şcoli

Finanţarea bibliotecilor şcolare se va face din bugetul anual al instituţiilor de învăţământ de stat în cadrul cărora funcţionează, din fondurile alocate pentru finanţarea de bază, potrivit unei ordonanţe adoptate de Guvern, în şedinţa din 26 ianuarie.

Ordonanţa modifică şi completează Legea bibliotecilor, urmărindu-se o mai eficientă administrare a patrimoniului cultural documentar naţional şi funcţionarea mai bună a bibliotecilor de drept public.

Potrivit actului normativ, Consiliile locale pot finanţa programe culturale, achiziţii de documente, lucrări de investiţii pentru bibliotecile judeţene. Autorităţile locale pot contribui, de asemenea, la acoperirea cheltuielilor materiale şi de capital pentru bibliotecile judeţene. Activitatea Bibliotecii Metropolitane Bucureşti este finanţată din bugetul municipiului, iar cea a Bibliotecii Naţionale se finanţează integral de la bugetul de stat.

Modificările legislative permit, de asemenea, acoperirea cheltuielilor de dotare a bibliotecilor de drept public şi din veniturile proprii ale acestora şi lărgirea ariei de titluri care pot fi achiziţionate prin includerea titlurilor din producţia editorială retrospectivă.

Actul normativ modifică reglementarea înfiinţării bibliotecilor publice de drept privat. Astfel, acestea pot fi înfiinţate de persoane fizice sau juridice, române sau străine, cu avizul de specialitate al Comisiei Naţionale a Bibliotecilor şi cu decizia de autorizare emisă de Ministerul Culturii şi Cultelor sau de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Legislaţia în vigoare precizează că persoanele fizice sau juridice române sau străine pot înfiinţa şi finanţa biblioteci publice de drept privat pe teritoriul României, pe baza metodologiei elaborate de Comisia naţională a bibliotecilor.

Ordonanţa reorganizează Comisia Naţională a Bibliotecilor în vederea corelării statutului acesteia cu cel al altor comisii care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii şi Cultelor. Astfel, Comisia va fi formată din 23 de membri, din care şase vor fi desemnaţi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şase de Ministerul Culturii şi Cultelor, doi de Academia Română şi cinci din partea asociaţiilor profesionale de profil.

De asemenea, din Comisie vor face parte şi un reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor, unul al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor şi doi din partea Patriarhiei Române.

Sursa: Amos News

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Acest website folosește cookies.