In timp ce aproape toata tara fierbe la temperaturi excesive de peste 40 de grade, iar meteorologii anunta pentru sambata o noua avertizare cod rosu, Soarele si Sirius se pregatesc de aliniere, dand startul unei lungi perioade de canicula.
Oficial, intram sub zodia focului, iar timp de o luna, emisfera nordica a Terrei va fi, conform vorbelor din strabuni, greu incercata de caldura dogoritoare.
Traditia spune ca zilele de canicula sau zilele cainelui, cele mai calduroase din vara, sunt cauzate de un fenomen specific emisferei nordice, intre 22 iulie si 23 august (durata este mai scurta, in functie de regiunea de unde este observat fenomenul).
Soarele se aliniaza cu Sirius pe cerul diminetii din emisfera nordica, un eveniment pe care egiptenii antici il numeau rasaritul elicoidal al stelei Sirius. Aceasta aliniere reprezenta deschiderea portii stelare Sirius, iar caldura generala de cei doi astri este mult mai intensa.
Termenul de canicula (de la latinescul canis=caine) este folosit inca de pe vremea romanilor. Ei au denumit astfel perioada in care steaua Sirius, apartinand Constelatiei Cainelui, rasare si apune o data cu Soarele.
Ei credeau ca acea perioada este una malefica deoarece marile fierbeau, vinul se acrea, cainii erau turbati, iar toate creaturile deveneau molesite.
De asemenea, temperaturile ridicate cauzau insolatie si arsuri grave oamenilor, ceea ce le inducea o stare de isterie si disconfort.
Unii antici sacrificau un caine cu blana maro la inceputul acestei perioade pentru a potoli furia stelei Sirius, pe care o credeau responsabila de caldurile insuportabile.
Desi se afla la o distanta de 8.61 ani-lumina de sistemul nostru solar, Sirius este cea mai stralucitoare stea, cu o temperatura medie de 9700 grade Kelvin si cu o luminozitatea de 61 de ori mai mare decat a Soarelui.
Atunci cand continentul european se topeste sub temperaturi de peste 40 de grade, Africa de Sud sau sudul Americii Latine se bucura de racoare si de temperaturi sub 20 de grade Celsius. Nu sunt excluse nici ninsorile.
Iar in Antarctica se inregistreaza temperaturi negative extreme, aici inregistrandu-se si recorduri precum cel de −89.2 grade C, cat s-a inregistrat pe data de 21 iulie 1983, la Wostok Station, in Antarctica.
HotNews
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează