În mod excepţional, Departamentul de Stat prin Ambasada SUA la Bucureşti finanţează al treilea an consecutiv un program de top al CCD Bacău – Rasism, xenofobie, antisemitism probleme educaţionale. Holocaustul.–
În acest interval, pe parcursul a 120 de ore, 90 de profesori de istorie, ştiinţe sociale şi religie au avut oportunitatea de a participa la expuneri, seminarii interactive şi activităţi cu caracter tematic şi artistic la nivel înalt.
De fiecare dată, organizatorii au reuşit să asigure participarea unor invitaţi de marcă din ţară şi străinătate. De asemenea, mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului, dr. ing. Liviu Beris şi dr. Oliver Lustig, modulul pedagogic integrat si susţinut de conf. univ. dr. Mihaela Venera Cojocariu de la Universitatea Bacău.
Datorită programului de formare continuă Rasism, xenofobie, antisemitism-probleme educaţionale. Holocaustul, CCD Bacău a fost nominalizată de două ori consecutiv de Departamentul de Stat al SUA (Biroul pentru Educaţie şi Cultură) şi felicitată în mai multe rânduri de Ministerul de Externe al Israelului (Direcţia Politică Cultură şi Presă).
Evenimentul de Iaşi
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
MCP PRESS AGENCY
I N V I T A T I E pentru SUSTINEREA CAMPANIEI DE INFORMARE INTERNATIONALA
“ O P R I T I T E A M A F A T A D E N O U ! ”
Prin activitatile ce le desfasoara, adesea in sensul cresterii interesului fata de problemele importante ale comunitatii, MCP Press Agency va reprezenta in continuare, o forta constructiva a societatii civile.
Tinand seama de sloganul organizatiei “ Cu oameni mai buni, speranta devine realitate ! ”, am considerat ca aceasta campanie,
“ O P R I T I T E A M A F A T A D E N O U ! ”
justifica in buna parte grija fata de cetateni, de problemele acestora.
Nu e surprinzator faptul ca interesul tot mai mare pe care publicul il are pentru diferite persoane si diferite miscari, determina si o stare de spirit realmente greu de atins sau de mentinut.
Analizand reactiile publicului – adica ale omului mediu, constatam ca teama fata de nou, din pacate, inca mai persista uneori, nejustificabil.
De aceea, in Statele Unite exista un consens asupra multor probleme. Astfel, daca la Universitatea Harvard, este recunoscuta puterea opiniei publice asupra propriilor activitati, atunci se nasc unele intrebari : ce trebuie sa facem pentru a invinge aceasta teama fata de nou, prin ce mijloace si cai o putem diminua ?; este suficienta educatia si credinta traditionala ?; are cineva un anume scop de a mentine teama cetatenilor la aparitia noutatilor ? Consider ca nu putem fi indiferenti fata de aceasta boala a umanitatii si trebuie sa cooptam in aceasta mare campanie impotriva fricii fata de om, toate persoanele interesate de progresul social si de o viata prospera.
Desi exista un deosebit interes catre un standard de viata modern, totusi cetatenii isi exprima in multe situatii teama fata de nou.
I . La nivel national
Fiind pacaliti, pierzand banii la Caritas si FNI, oamenii nu mai au incredere in promisiuni, indiferent din partea cui vin acestea. Asa se explica si reactia negativa a romanilor fata de pensiile private. Statul nu mai poate gestiona sistemul public de pensii, iar responsabilitatea este pasata spre privat, spune sociologul Marius Pieleanu. El crede ca reactia negativa a cetatenilor fata de pensiile private este justificata. Si sociologul Maria Voinea recunoaste ca au fost fraudate la nivel national atat fondurile de investitii cat si bancile si s-a creat in memoria colectiva aceasta imagine a fraudarii oamenilor. Ultima mare teapa a romanilor a fost la FNI, motiv pentru care mii de oameni inca se judeca si azi prin tribunale pentru a-si recupera pagubele si a se face dreptate. In guvernarea anterioara au fost facute promisiuni chiar si in scop electoral pentru atragerea voturilor pagubitilor la PSD, dar tot pacaleala a ramas, nici azi investitiile stranse de o viata, nu au fost recuperate. Asteptam sperante in actuala guvernare din mandatul presedintelui Basescu, care incearca sa raspunda mai bine la problemele sociale. Atat lipsa de informare cat si mai ales tepele pe care le-au luat oamenii imediat dupa Revolutie, ii determina sa aiba mai multa incredere in pensia de la stat, decat in cele private.
Studiile realizate de marile companii de asigurari confirma reticenta deja existenta a cetatenilor in orice fel de investitie pe termen mediu si lung, indiferent de gradul de risc implicat. (Shah Rouf, CEO AVIVA ASIGURARI DE VIATA). Sociologul Maria Voinea sustine: romanul este conservator, obisnuit cu pensia de la stat, iar mentalitatea lui se va schimba in timp, posibil si in zece ani. CSSPP va derula in acest sens pentru informarea cetatenilor o campanie despre ceea ce inseamna pensiile private, care va avea un buget de aproximativ un milion de dolari, bani imprumutati de la Banca Mondiala printr-un proiect de Dezvoltare Sociala al Ministerului Muncii.
Anxietatea, apare pentru unii ca frica fara obiect sau frica fara obiect aparent si se traduce printr-o asociatie de semne functionale si obiecte ale imaginatiei. Semnele functionale pot fi minore: anorexie, insomnie, cosmaruri sau mai evidente-transpiratii, constrictii, etc. Imaginatia se refera la: teama de a nu se mai trezi, teama de complicatii, teama de a fi mutilat, teama de a fi privat de o functie vitala. Mai sunt si alte temeri: frica bolnavului fata de operatie , teama fata de moarte, etc.
Pentru domeniul mass-media, in Romania am putea vorbi despre teama patronatului fata de Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura.
II. La nivel international
Exista de asemenea o teama si fata de NATO si UE !
Trebuie sa tragem linia si sa vedem ce s-a facut bun, de la o etapa la alta !
Nu cumva ne imbatam cam repede cu apa rece ? A sosit timpul sa analizam corect rezultatele, ce beneficii si obligatii avem in acelasi timp, dar si starea de spirit a cetatenilor ! Trebuie sa stim ce avem de facut si sa nu cadem in patima ispitei imediate ! De ce sa acceptam sa fie bantuita constiinta publica de teama ? Dupa cum se stie romanii sunt conservatori atat prin cultura lor dominanta, cat si prin convingerile lor religioase. Totusi, dupa o jumatate de secol in care traditia a fost batjocorita, atitudinea lor conservatoare a ramas, numai ca ea s-a preschimbat in teama fata de nou, in ostilitatea fata de incertitudinile schimbarii.
O alta mare teama a europenilor este somajul.
Cetatenii a opt tari europene (Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Polonia, Italia, Olanda, Austria) au fost intrebati care este cea mai mare sursa de ingrijorare a lor. Aproape jumatate dintre respondenti au spus : somajul ii sperie cel mai mult. Totusi au fost mari variatii intre tari in ceea ce priveste nivelul de teama fata de somaj. Astfel, in Germania – unde sunt aproape 4 milioane de someri – 77/100 respondenti au clasat pe primul loc printre temeri pierderea locului de munca. Un rezultat similar a fost inregistrat si in Polonia, tara care are la randul ei probleme mari in privinta somajului. In schimb, in Marea Britanie, tara unde pentru moment se inregistreaza unele din cele mai mici procente istorice ale somajului, doar 5/100 dintre respondenti au clasat somajul pe primul loc printre temeri.
Pe locul doi intre temerile europenilor s-a clasat infractionalitatea. In Olanda ea s-a clasat chiar pe primul loc. In Marea Britanie cel mai mare motiv de ingrijorare este dat de politica externa si problematica imigratiei.
Printre temerile pe care europenii intrebati le-au dezvaluit in sondaj mai sunt: preturile mari, sistemul public de sanatate, pensia, politica si guvernamantul, educatia si stabilitatea economica. La sondaj au participat aproximativ 9.000 de persoane. Sursa: Euobserver - Sondajul GFK.
Teama de terorism, un alt mare pericol social, un alt tip de amenintare la adresa cetatenilor, care s-a extins in Europa dupa atacurile din Londra. Aceste situatii si evenimente petrecute in ultimii zece ani deja au pus pe ganduri Guvernele din Europa ; in special cele care au trupe in Irak si care au sprijinit actiunile SUA in Irak. EuroActiv a precizat masurile luate de UE intr-o serie de state membre, precum si relatiile internationale, etc.
Alti factori de risc ar mai fi spionarea telefonului, a internetului, cucerirea Europei de catre Islam, (odata cu atacarea lumii islamice de administratia americana Bush, teama de moarte se extinde datorita actualului razboi religios pe plan mondial), etc.
-*-
Dupa studiile lui William Trotter, fundamentale din punct de vedere biologic, omul este influentabil mereu, oriunde si sub orice circumstante.
Teama fata de nou poate fi folosita drept arma pentru cei puternici pentru manipularea maselor ? Daca asa este, atunci reiese nevoia de servicii specializate si de fonduri corespunzatoare necesare unei bune informari a publicului.
Atat timp cat esti bine informat, vei avea putere si binenteles incredere in fortele proprii, vei putea iesi din starea de teama, reusesti sa gandesti rational si creativ, toata lumea iti va multumi.
Scopul acestei campanii este de a trezi interesul fata de nou, fara de care nu se poate obtine performanta in orice domeniu de activitate. Este posibil sa devii om de succes daca nu iei in calcul noutatile de ultima ora ? Raspunsul nu poate fi decat negativ. Am convingerea ca toti cei care au lecturat acest material nu numai ca vor cauta elementele de noutate in domeniile lor de interes, dar vor cauta sa fructifice experienta si resursele de ultima generatie in cadrul comunitatii din care fac parte. Printre liderii cu mari performante, nu vei intalni niciodata persoane cu teama fata de nou. Ei recunosc oricand ca marile lor realizari au la baza pregatirea, munca si nu in ultimul rand credinta. Tocmai de aceea ei pot, fata de ceilalti, care ignora noutatile pe piata, sa afirme cu incredere ca: viitorul civilizatiei nu este departe.
Ne dorim ca toti factorii de decizie din toate tarile, sa sustina daca este posibil, proiecte legislative in acest sens, in raport cu stimulii la care opinia publica raspunde mai des, de cercetarile studiilor fundamentale ale psihologiei individuale si de grup.
Asteptam raspunsul Dumneavoastra care ne onoreaza si va multumim !
Director MCP Press Agency
Ec. Mihail Georgevici