Categorii: Economie

De la 1 ianuarie, ţuica de casă se accizează

Ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi de cel mult 50 litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se accizează, de la 1 ianuarie, prin aplicarea unei accize de 375 euro/hl alcool pur (50% din cota standard).

Pentru cantitatea care depăşeşte limita de 50 litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, se datorează acciza standard de 750 euro/hl alcool pur, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Braşov.

Condiţia obligatorie în care o gospodărie poate să producă pentru consum propriu ţuică şi rachiuri din fructe este ca aceasta să deţină în proprietate instalaţii de tip alambic, corespunzătoare din punct de vedere tehnic, avizate de Ministerul Sănătăţii Publice, precum şi mijloace legale pentru măsurarea cantităţii şi a concentraţiei alcoolice a produselor obţinute.

Gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii pentru producţia de ţuică şi rachiuri din fructe au obligaţia de a se înregistra la organul fiscal de domiciliu şi, după caz, de a completa o declaraţie privind cantitatea estimată a fi obţinută la nivelul unui an. Pe perioada nefuncţionării instalaţiilor, acestea vor purta obligatoriu sigiliul aplicat de către organul fiscal.

Desigilarea instalaţiilor se face de către organul fiscal, la solicitarea scrisă a gospodăriei individuale, atunci când aceasta intenţionează să producă ţuică şi rachiuri din fructe.

Cererea va cuprinde cantitatea şi tipul de materie primă care se va prelucra, perioada în care instalaţia va funcţiona (eventualele modificări se vor anunţa), precum şi cantitatea de produs estimată a se obţine.

Organul fiscal resigilează instalaţia a doua zi lucrătoare după expirarea perioadei de funcţionare şi calculează acciza datorată de gospodăria individuala. Termenul de plată al accizei este data de 25 a lunii următoare resigilării.

Gospodăriile individuale, producătoare de ţuică şi rachiuri, care la data de 1 ianuarie 2007 deţin stocuri de astfel de produse, destinate consumului propriu, vor declara aceste stocuri la organul fiscal de domiciliu, odată cu înregistrarea instalaţiilor deţinute pentru producerea de astfel de produse.

Autor : Mirela LEONTE, Amos News

Update in vineri, 29-12-06 23:58

Contributori - Alte surse

Comentează

Vezi comentarii

  • e mare prostie!!!!!!!!!ne-am intors la vechile obiceiuri de pe timipul cmunismului!!

  • Mai bine lăsăm fructele să putrezească decît să avem o ţuică bună în casă?!!! Cine respectă legea este singur de vină.!!! De ce este făcută legea!? Ca să o încălcăm!!!!!!!! Faceţi şi beţi în măsuri! La Mulţi Ani.

Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Explorează natura din jurul Bacăului: Trasee montane și echipamente de hiking esențiale

Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…

vineri, 22-11-24

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Acest website folosește cookies.