Sfantul inchisorilor – o carte cat o manastire

Nu mi-ar fi trecut prin gind sa scriu despre „Sfintul inchisorilor”, carte aparuta la editura „Reintregirea” din Alba Iulia, daca n-ar fi fost sa-l cunosc pe monahul Moise. Nimeni altul decit cel care a adunat si adnotat marturiile despre Valeriu Gafencu, publicate in sus-numitul volum.

Inalt, solid, cu o barba neagra si deasa, calugarul a batut la usa biroului pentru a cere citeva informatii. Nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca a venit la Bacau tocmai din Alba Iulia pentru a promova cartea si personalitatile despre care a scris.

S-a urcat in masina, alaturi de un alt ardelean inimos, si a inceput sa umble prin tara: pe la manastiri, pe la biserici, pentru a-i anunta pe romani ca in istoria imediata a acestei natii au existat oameni extraordinari despre care merita sa afli nu doar cum au trait, ci si cum au acceptat sa moara.

Din scurta discutie avuta, am inteles importanta acestei carti pentru tinarul calugar, care mi-a vorbit despre Aiud, Pitesti, Gherla si Tirgu Ocna, despre moastele descoperite in gropile comune in care au fost aruncati cei care au ales sa-l marturiseasca pe Hristos cu pretul vietii. Toate nu fara a lasa sa I se intrezareasca, pe sub rama groasa a ochelarilor, urme de lacrimi.

In ceea ce priveste cartea, ce-ar fi de spus: „pe oamenii acestia, pe Gafencu, pe Trifan, pe Marian, pe astia toti, Maxim, Pascu si ceilalti, pe toti i-as sfinti. Era, oare, unul mai bun ca celalalt? Toti erau gata de moarte. Conteaza maniera in care primesti suferinta”, a spus parintele Arsenie Papacioc.

Asa ca, ce-ar fi de spus despre „Sfintul inchisorilor?” Nu cred ca exista ceva mai de folos si util omului decit sa invete de la altii cum sa moara frumos. Iar pentru aceasta recomandam „Sfintul inchisorilor” tuturor care vor sa vada cum s-a petrecut schimbare la fata a unei alte Romanii, decit cea difuzata la TV.

Precizam ca cea mai mare parte din tirajul acestei carti este distribuita direct.
Fondurile obtinute din vinzarea volumului „Sfantul inchisorilor” vor fi donate schitului „Înaltarea Sfintei Cruci” de la Ripa Robilor – Aiud.

Cartea poate fi cumparata online pe Librarie.net

One thought on “Sfantul inchisorilor – o carte cat o manastire

  • duminică, 08-06-08 la 8:32
    Permalink

    pina acum am cunoscut doi sfinti in viata mea ,unul cit a trait si acel fiind Sf, parinte Arsene, iar celalalt Sfintul Valeriu pe care l-am cunoscut din cartea pe care am citit-o;SF inchisorilor,Da, pentru mine personal este sfint,datorita vietii sfinte si curate pe cate a dus-o in inchisorii, si nu in ultimul rind datorita chinurilor groaznice prin care a trecut,avind o virsta frageda.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.