Guvernul a aprobat obiectivele etapei a IX-a 2008 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor.
Grindina este un fenomen sever ce poate produce importante pagube. Prin studiul de fezabilitate din 2002 s-a ţinut cont de faptul că există zone unde frecvenţa căderilor de grindină a fost deosebit de ridicată în ultimii ani.
În cadrul etapei a IX-a – 2008 a Programului sunt prevăzute a se realiza următoarele obiective: exploatarea operaţională cu 11 puncte de lansare a Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova; finalizarea investiţiei, omologarea şi punerea în funcţiune a Centrului Zonal de Coordonare Moldova şi a Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi; execuţia de lucrări C+M+I şi dotări parţiale pentru Unitatea de combatere a căderilor de grindină Moldova 2 Vrancea; proiecte tehnice, asistenţă tehnică, taxe şi avize şi execuţie parţială pentru Centrul Zonal de Coordonare Transilvania şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş; proiecte tehnice, asistenţă tehnică, taxe şi avize pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş; execuţia, testarea şi fabricarea mijloacelor tehnice de combatere a grindinei la altitudini joase; auditarea Sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor.
Cu toate acestea, agricultorii din jud. Vrancea care vor sa isi apere recoltele contra intemperiilor mai au de asteptat pana cind statia Moldova 2 va fi data in functiune. “Printr-o hotarire de Guvern ni s-au alocat 30 miliarde de lei vechi pentru statia antigrindina. Cu acesti bani se vor desfasura lucrari de imbunatatiri si dotari, dar in nici un caz Unitatea nu va fi operationala in acest an. Suma este insuficienta pentru finalizarea investitiei”, a declarat Ion Marin, purtatorul de cuvint al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR). Din UCCG Moldova 2 fac parte 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindina in Vrancea si 8 in Galati, sediul unitatii gasindu-se la periferia mun. Focsani.
Prin aceste puncte se va incerca protejarea podgoriilor Coteşti, Odobeşti, Nicoreşti din jud. Vrancea precum si Târgu-Bujor din judeţul Galaţi.
Prin Centrul Regional Antigrindină Moldova I, cu sediul in Iasi, se urmăreşte apărarea plantaţiilor viticole, şi nu numai, de la Cotnari, Bucium, Şorogari, judeţul Iaşi şi mai departe spre Huşi, Vaslui.
La această dată s-a finalizat clădirea centrului, amplasată în apropierea municipiului Iasi, precum şi depozitul logistic. S-au început lucrările la 16 puncte de lansare, din care trei la Cotnari.
Finalizarea lucrărilor la Centrul Moldova I va da posibilitatea joncţiunii cu zona Vrancea si apoi cu Prahova, urmând ca arealul de protecţie impotriva grindinei sa cuprinda pana in 2012 întreg teritoriul tarii.
Daca e nevoie se lanseaza rachetele care, la o inalţime de 10 mii metri, împrăştie o substanţă activă ce transformă norul de grindină într-unul de ploaie. Aşadar, se pot atenua efectele secetei, iar iarna aceleaşi rachete pot face să cadă zăpada, atât de necesară culturilor semănate din toamnă.
Din 2004 pina în 2006 s-au desfasurat in Romania 23 de misiuni, în cadrul carora au fost lansate 350 de rachete antigrindina, valoarea pagubelor evitate în agricultura depasind 700 de miliarde de lei vechi, potrivit unui raport realizat de MADR.
Rachetele utilizate sunt fabricate la Ploiesti si au o bataie maxima de 12 kilometri.
Update in sâmbătă, 12-07-08 12:42
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează