Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a supus vineri spre consultare publica trei proiecte de decizii care vor modifica modul in care sunt administrate resursele de numerotatie in Romania.
Cel mai important proiect prevede ca incepand cu data de 2 februarie 2008 numerele destinate telefoniei fixe vor fi formate din zece cifre, care vor cuprinde prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local, pentru toate apelurile inter si intraurbane.
De exemplu, in cazul unui apel din Bucuresti in Braila se va forma, ca si pana acum, 0239600000. Noutatea este ca din februarie 2008 in cadrul aceluiasi judet sau localitate vom folosi acelasi numar. Adica cu prefix cu tot.
In prezent, abonatii furnizorilor alternativi pot fi apelati doar daca se formeaza numarul national de 10 cifre, in timp ce in cazul unui apel local, abonatii Romtelecom sunt apelati in retea prin formarea numarului local de 6 cifre in tara, respectiv de 7 cifre in Bucuresti, lucru ce ar putea avea rol hotarator in alegerea furnizorului de servicii de telefonie fixa.
Se schimba si numerele scurte
Proiectul de decizie propune si schimbarea numerelor scurte – formate din trei sau patru cifre – numere care sunt folosite, printre altele, pentru servicii de interes national (anumite servicii de urgenta, protectia consumatorului, telefonul cetateanului, ora exacta etc.) si servicii de interes local (taxi, alo, domnule primar etc.).
Noul format al acestor numere presupune adaugarea inaintea numarului actual a cifrei 1 (in cazul primei categorii de servicii) si a indicativului de arie geografica (in cazul celei de-a doua categorii).
De exemplu, in cazul unui apel catre serviciul „ora exacta” se va forma 1958 fata de 958 in prezent in reteaua Romtelecom. Pentru apelarea serviciului „alo, domnule primar”, un locuitor din Brasov va forma 0268984. Numarul unic pentru apeluri de urgenta – 112 – isi va pastra acelasi format.
Trecerea catre noul format se va face pe etape
Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon se va face in doua etape. Astfel, in perioada 2 februarie – 1 iunie 2008 vor putea fi apelate numerele atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.
In perioada 2 iunie – 1 septembrie 2008, la fiecare apel catre un numar in format local, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rutat catre destinatie.
„Obiectivul pe care il urmarim este sa uniformizam modul de formare a numerelor de telefon din domeniile alocate telefoniei fixe, astfel incat sa fie respectat principiul nediscriminarii in alocarea resurselor de numerotatie.
Planul national de numerotatie presupune utilizarea exclusiva a numerelor nationale si eliminarea numerelor locale”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
O noua categorie de numere
In cadrul Planului national de numerotatie revizuit, in domeniul de numerotatie 0Z=03 se propune introducerea unei noi categorii de numere: numere independente de locatie (in subdomeniile 037, 038, 039). Aceste resurse vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii la orice locatie de pe teritoriul national.
Astfel ANRCTI urmareste sa asigure resurse adecvate evolutiei tehnologice a retelelor utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice, cum ar fi utilizarea tehnologiei IP sau convergenta fix-mobil.
Numerele utilizate de furnizorii de servicii de telefonie mobila (0Z=07) isi vor pastra aceeasi forma.
Celelalte doua proiecte de decizii vizeaza introducerea unor tarife pentru utilizarea resurselor de numerotatie, respectiv modificarea procedurii de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN).
Tariful de utilizare a resurselor de numerotatie va asigura o eficienta sporita in utilizarea numerotatiei nationale, care este o resursa limitata, determinand furnizorii interesati sa solicite doar resursele strict necesare pentru oferirea propriilor servicii.
Noua procedura de solicitare si emitere a LURN pune la dispozitia furnizorilor un formular standard pentru solicitarea resurselor de numerotatie si stabileste drepturile si obligatiile titularilor de licente.
Sursa HotNews.ro
Update in vineri, 02-02-07 20:33
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează