Categorii: Învățământ

Raport de activitate al C.C.D. Bacau pe 2010-2011

C.C.D. LA ORA BILANŢULUI
C.C.D. BACĂU, LA RAPORT!
C.C.D. BACĂU ŞI-A PREZENTAT RAPORTUL DE ACTIVITATE PENTRU ANUL ŞCOLAR 2010 – 2011
C.C.D. BACĂU S-A PREZENTAT LA RAPORT

Conform politicilor Ministerului Educaţiei şi obiectivelor strategice ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău în domeniul dezvoltării resurselor umane, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” şi-a adaptat în anul şcolar 2010 – 2011, oferta de programe şi activităţi, încercând totodată să vină în întâmpinarea nevoilor de formare profesională a cadrelor didactice din judeţ.

Serviciile educaţionale oferite au fost şi sunt o prioritate fundamentală pentru C.C.D. Bacău, care, prin politicile promovate şi prin strategiile specifice de aplicare a acestora, asigură cadrul de implementare a calităţii în sistemul de învăţământ.

Iată în continuare doar câteva exemple.
La programele de formare continuă acreditate de Ministerul Educţiei şi organizate de C.C.D. Bacău în calitate de furnizor, sau implementator, au participat 2.244 de cadre didactice, iar la cele avizate 1.269, situaţie care reflectă buna poziţionare la nivel naţional a instituţiei băcăuane.

În anul şcolar 2010-2011, cu concursul C.C.D. Bacău, în cadrul Proiectului bilateral româno-francez „Educaţie în mediul rural defavorizat”, în judeţul Bacău, funcţionează efectiv 26 de C.D.I.-uri, în care s-au desfăşurat diferite activităţi, la care au participat aproximativ 31.000 de elevi şi profesori.

Amintim şi activităţile deosebite desfăşurate de Centrul American Corner Bacău, coordonat de bibliotecara C.C.D., Oana Jianu. Aici au fost organizate 22 de întâlniri, seminarii, conferinţe, videoconferinţe şi expoziţii cu tematici diferite şi atractive, la care au participat invitaţi speciali (speakers) din S.U.A. şi un numeros public băcăuan, 761 de elevi, studenţi, profesori.

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău este singura instituţie de acest tip din ţară în cadrul căreia funcţionează un centru („corner”) american, finanţat de Ambasada S.U.A. Acesta oferă cadrelor didactice şi elevilor activităţi educative şi culturale deosebite, surse de informare electronice şi clasice în limba engleză despre societatea americană şi nu numai.

De asemenea Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, coordonat de profesor – metodist Lucica Ciupercă, care funcţionează în cadrul Casei Corpului Didactic şi care este susţinut la rândul său de Ambasada S.U.A. la Bucureşti, a organizat 20 activităţi cu elevi, studenţi şi profesori, în parteneriat cu diferite instituţii de învăţământ şi cultură din ţară şi străinătate. La acestea au participat 12.000 de elevi şi 200 de profesori.

Dintre acestea amintim, ca fiind notabile, Festivalul Naţional al „Şanselor tale”, desfăşurat în cadrul celei de-a XI-a ediţii a săptămânii educaţiei permanente, organizată de M.E.C.T.S. şi Proiectul „Cetăţeanul”, coordonat de Center for Civic Education, S.U.A., în baza unui protocol de colaborare cu M.E.C.T.S.

C.C.D. Bacău a fost angajată totodată şi într-o serie de activităţi în domeniul informării, documentării, consultanţei, ştiinţifice, metodice şi culturale. De ele au beneficiat aproximativ 709 de cadre didactice.

Din păcate, din diverse motive, 4.974 de cadre didactice din judeţ nu au reuşit să participe la activităţile desfăşurate de instituţia băcăuană. Acestea vor fi preluate din oficiu, oferinduli-se astfel posibilitatea de a participa la activităţile dorite în noul an şcolar, 2011 – 2012.

Un alt aspect relevant pentru C.C.D., îl reprezintă activitatea editorială. În al şaptelea an de funcţionare neîntreruptă Editura Casei Corpului Didactic Bacău a publicat un număr de 65 de titluri, culegeri, manuale, buletine informative, ghiduri metodologice, reviste şi periodice. Totodată 14 de titluri au fost difuzate de Casa Corpului Didactic Bacău şi 42 de Centrul „American Corner Bacău”.

Multe din activităţile instituţiei băcăuane au fost susţinute prin angajarea acesteia în parteneriate interne şi externe.

Notabile sunt cele cu Ambasada S.U.A., Ambasada Israelului, M.E.C.T.S., Instituţia Prefectului Bacău, Consiliul Judeţean Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Primăria Municipiului Bacău, Consiliul Local al municipiului Bacău, Direcţia Silvică Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Universitatea „George Bacovia” Bacău, Primăria Oraşului Comăneşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Centropa, Conferinţa Moldova, A.R.D.O.R. Moldova, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Universitatea „Transilvania” Braşov, Universitatea „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Sibiu, „Omega Is. Comunications”, „Habitat for Humanity”, Fundaţia Culturală „ Georgeta şi Mircea Cancicov” Bacău, Fundaţia de Sprijin Comunitar, Centrul de Cultură şi Arte „George Apostu” Bacău , Direcţia Judeţeană Bacău pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Societatea Naţională „Crucea Roşie” – filiala Bacău, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, Faces România, Siveco România S.A., Microsoft România, Centrul Român pentru Educaţie Economică, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, Asociaţia „Prietenii Pământului”, Fundaţia EOS, Alfa Media Investment, Asociaţia Reninco România, Asociaţia Britanică „Schools in Europe”, Centro de Professores y Recurssos de Trujillio, Spania şi Minding International Limited Malta, International University College (IUC), Bulgaria, Centre de Formation Professionnelle des Femmes prévoyantes socialistes du Bassin de Charleroi, Asociaţia Internaţională a Bibliotecarilor Şcolari (IASL), Asociaţia Bibliotecarilor din America (ALA), Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Bibliotecari (IFLA), Asociaţia „Grupului de iniţiativă basarabeană – Bacău”, Centrul Regional de Ecologie Bacău, „Junior Achievement” România, ş.a.

De asemenea, în acest an şcolar, C.C.D. Bacău ca partener al I.S.J. Bacău în cadrul proiectului „Profesionalizaera carierei didactice – noi competenţe pentru actori ai schimbărilor în educaţie în judeţele Bacău şi Covasna ” ,ID 62339, a coordonat şi monitorizat în perioada mai – iulie 2011, formarea primului lot de cadre didactice, alcătuit din 350 de educatoare.

Un alt parteneriat important a fost cel care a contribuit la implementarea Proiectului INSAM („Instrumente digitale de ameliorare a calităţii evaluării în învăţământul preuniversitar”), coordonat de M.E.C.T.S.
Acesta are ca obiectiv dezvoltarea şi implementarea de instrumente şi mecanisme digitale de îmbunătăţire a proceselor evaluative şi de autopozitionare/autoevaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar liceal.
În perioada mai – iulie 2011, în cadrul acestui program, au fost formate în judeţul Bacău aproximtiv 650 de cadre didactice, din învăţământul liceal.

Totodată, C.C.D. Bacău a fost asociată la 53 proiecte educaţionale şi a încheiat 53 protocoale şi parteneriate.

Casa Corpului Didactic Bacău, ca instituţie conexă în domeniul educaţiei, având ca obiect principal de activitate formarea continuă a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, consideră că responsabilitatea socială a tuturor organizaţiilor şcolare trebuie să se manifeste prin activităţi care să promoveze implicarea socială şi toleranţa, interculturalitatea, diversitatea etnică şi culturală.

Acesta este motivul care a determinat C.C.D. Bacău să se implice, pentru al patrulea an consecutiv, în proiecte sociale. Reacţiile tuturor participanţilor la aceste proiecte, dar şi a finanţatorului – Consiliul Local al municipiului Bacău – au fost pozitive.

Din această serie, ultimul a fost proiectul, „Minorităţi etnice şi procesul de modernizare în oraşul Bacău“, care s-a desfăşurat în noiembrie 2010.

Pentru promovarea imaginii instituţiei băcăuane au fost folosite ca materiale informative pliante, flyere, CD –uri, care conţineau oferta de formare şi care au fost distribuite gratuit tuturor unităţilor de învăţământ din judeţ, prin directorii acestora. Cu ocazia diferitelor întâlniri cu colegii, s-a continuat să mediatizarea ofertei şi activităţilor specifice Casei Corpului Didactic.

Permanent a fost reactualizat site-ul Casei: www.ccdbacau.ro, care are următoarea structură: prezentare generală, editură, bibliotecă, plan managerial, plan de marketing, rapoarte anuale, formare continuă, diverse. În aceeaşi măsură a fost prezentat planul editorial al editurii noastre.

De asemenea, activităţile notabile ale instituţiei au fost mediatizate amplu în presa locală şi centrală, 500 articole care au apărut în: „Adevărul”, „Tribuna Învăţământului”, “Realitatea Evreiască”, „Bacăul.ro”, „Deşteptarea”, „Imparţial”, „Înainte.eu”, „Observatorul de Bacău”, „Viaţa Băcăuană”, „Ziarul de Bacău”, „Ziarul de Gardă.ro”.

La acestea se adaugă emisiuni televizate în direct şi înregistrate la posturile de radio: Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio Iaşi, Radio “Kol Israel” şi la diferite televiziuni, care au prezentat diverse aspecte ale activităţii de formare, dar şi celelalte iniţiative notabile ale instituţiei.

Prin intermediul editurii şi a personalului de la Centrul de Documentare Informatizat au fost realizate pliante, rapoarte, articole pentru toate activităţile la care au participat reprezentanţi ai C.C.D. Bacău, sau pentru situaţiile în care C.C.D. Bacău a fost iniţiator, sau partener.

În acest an şcolar (2010 – 2011) a fost asigurată în continuare sustenabilitatea proiectului Phare CES „Formare şi dezvoltare profesională în mediul defavorizat”, prin cuprinderea în „Oferta de formare continuă a C.C.D. Bacău” a programului de formare continuă acreditat, aferent proiectului, dar pe categorii, după cum urmează:

• Categoria I – Modulul „Tehnici informaţionale computerizate” – 90 ore – 30 credite;
• Categoria III – Modulul „Fonduri structurale – dezvoltare instituţională”, „Globalizare şi integrare europeană prin servicii”, „Instruirea în societatea cunoaşterii” – Total 209 ore – 55 credite.

Totodată, C.C.D. Bacău a beneficiat de un parteneriat deosebit cu Ambasada S.U.A la Bucureşti, care a susţinut programul de formare continuă „Învăţarea toleranţei prin limba engleză”, destinat institutorilor şi profesorilor care predau limba engleză, 60 ore, 15 credite profesionale transferabile.

Instituţia băcăuană a susţinut şi promovat parteneriate cu diverse organizaţii, care au programe de formare continuă acreditate destinate cadrelor didactice, cum ar fi: Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, Centrul Regional de Educaţie Economică, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – Elie Wiesel, Siveco Romania S.A., Fundaţia EOS România, Microsoft România şi Ovidiu Rom.

Biblioteca C.C.D., Centrul „Amercian Corner Bacău” şi Centrul de Resurse pentru Educaţia Civică, au încercat în continuare să constituie zone de atracţie pentru dascălii băcăuani. De aceea fondul de carte şi de documente pe suport electronic (softuri educaţionale, casete audio şi video, CD-uri şi DVD-uri) a crescut simţitor.

„Pentru anul şcolar viitor ne propunem aplicarea şi dezvoltarea programelor de formare continuă acreditate, urmărindu-se astfel obiectivele fixate în planul managerial.

Aşadar, vom oferi în calitate de furnizor, două programe de formare continuă acreditate de Ministerul Educaţiei, cu o tematică diferită, care însumează 178 de ore şi 50 de credite profesioanle transferabile pentru cadrele didactice.

De asemenea, în parteneriat cu alte instituţii furnizoare, o să mai oferim şapte programe de formare continuă acreditate, ceea ce însumează 454 ore şi 121 de credite profesionale transferabile.

În condiţiile crizei economice, o atenţie deosebită o vom acorda accesării fondurilor de finanţare locale, naţionale şi internaţionale.

Aceste rezultate şi proiecţii ne îndreptăţesc să afirmăm că, în rândul instituţiilor de profil din ţară, ne situăm pe primele trei locuri, deci pe podium.”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Update in miercuri, 05-11-14 15:02

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Comentează
Share
Publicat de
Bacau Online
Taguri: CCD Bacau

Recent Posts

Explorează natura din jurul Bacăului: Trasee montane și echipamente de hiking esențiale

Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…

vineri, 22-11-24

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Acest website folosește cookies.