Made in China – sloganul mortii

Produsele chinezesti ridica din ce in ce mai multe semne de intrebare referitoare la calitatea lor si la siguranta celor care le achizitioneaza si consuma/utilizeaza.

Semnalele de alarma s-au tras de mult, atunci cand tone de produse Made in China au fost gasite infestate sau neconforme cu specificatiile de pe ambalaj sau cu cele cerute de client.

In mai multe tari din Europa dar si Statele Unite sunt exemple clare de astfel de probleme. Dar clientul cu cel mai important deficit comercial fata de China ramane SUA.

Fiecare dintre noi a cumparat cel putin o data un produs care sub un aspect dragut si un pret scazut ne-a cucerit, in final dezamagindu-ne calitativ. In 90% dintre cazuri, produsul era etichetat ca made in China.

Sub dezideratul unei productii din ce in ce mai mari la un pret cat mai scazut, China a inceput sa sufoce, literalmentele, pietele straine si sa puna in pericol sanatatea publica.

Au fost infestate animale de casa cu mancarea provenita din China, a fost livrata pasta de dinti neconforma, trenulete de jucarie, masinute pentru copii, conserve de peste cu defecte periculoase si lista poate continua.

Un exemplu concludent al unei economii sufocate de produsele chinezesti este reprezentat de Statele Unite ale Americii.

De curand, aici s-a facut un sondaj de opinie conform caruia 46% dintre cei chestionati s-au declarat foarte ingrijorati vis-a-vis de securitatea produselor de la rasarit, 28% dintre ei fiind doar oarecum ingrijorati privind calitatea acestor produse.

In SUA (dar si in restul statelor lumii), cantitatea produselor importate din China a crescut dramatic in ultimii ani. Spre exemplu, importul de mancarea de origine marina a atins valoarea de 4.1 miliarde de dolari in anul 2006, fata de 800 milioane dolari in anul 1995.

Din jucariile vandute in SUA, 80% sunt fabricate in China. 40% dintre cauciucurile din SUA provin tot din China. 50% din sucul de mere de pe piata americana este fabricat in China. Si exemplele pot continua.

Practic, multe din containerele care sosesc din China nu sunt verificate corespunzator sau nu sunt verificate deloc. Ca rezultat, consumatorul final are de suferit.

In ultima vreme, au inceput sa intre in atentia mass-media tot mai multe aspecte bizare ale produselor exportate de China, poate si ca urmare a incercarii de a schimba mentalitatea celor ce vor organiza Jocurile Olimpice din 2008 si care vor fi raspunzatori pentru viata a milioane de turisti atrasi in patria Marelui Zid de acest eveniment.

Oficialii chinezi spun ca presa externa exagereaza si ca ei fac tot posibilul sa nu existe probleme, un astfel de exemplu fiind inchiderea a 180 de producatori de produse alimentare saptamanile trecute.

Business Time

3 comentarii la „Made in China – sloganul mortii

  • vineri, 10-08-07 la 12:28
    Permalink

    vinovat nu este statul chinez pentru faptul: „Din jucariile vandute in SUA, 80% sunt fabricate in China. 40% dintre cauciucurile din SUA provin tot din China. 50% din sucul de mere de pe piata americana este fabricat in China.”; pentru ca pentru o mare parte din aceste produse logo-ul ar trebui sa garanteze. Daca cel ce pune „eticheta” (produsului) risca, trebuie sanctionat pentru ca el aduce acel produs pe piata; el a ales (sunt convins in cunostinta de cauza asupra consecintelor investitiilor mici si cheltuielilor mici…”intr-un motor bun poti introduce combustibil de proasta calitate dar nu va functiona mult intre parametrii optimi”) un punct de productie unde facturile lunare la utilitati sunt in cuantum mai mare decat cheltuiala pentru salariile angajatilor pe aceeasi luna; si el, inca odata, este responsabil pentru ceea ce este produs de muncitorii sai si pe care apare numele sau.

    Răspunde
  • luni, 15-10-07 la 21:58
    Permalink

    in ceea ce privesc jucariile, vinovata este firma americana, nu fabricile din China! Titlul articolului „Made in China – sloganul mortii” este plin de dusmanie! Nu stiu de ce a ales ziaristul asemenea titlu.

    Răspunde
  • miercuri, 19-12-07 la 0:04
    Permalink

    Un lucru este sigur:Daca America si celelalte State nu ar cumpara toate produsele enumerate mai sus, nici China nu ar produce tone intregi de produse fara garanzie. Nu uitati ca in China lucreaza si COPIII!!! Daca lumea intreaga nu ar cumpara de la iei, minorii nu ar lucra si mana de lucru ar fi mult mai mare si calitatea pe masura. Ganditiva ca salariu minim pe economie este mai mic decat in Romania. Cred si eu ca patronii care au firme in Romania, au inceput sa aduca femei din China la munca in Romania. Din pacate este un razboi intre saraci.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.