Legea interzice contractul de vânzare-cumpărare între soţi

Trăind într-o societate plină de convenţii şi obligaţii, încheierea unui contract nu face altceva decât să atragă răspunderea în faţa legii în caz de nerespectare a clauzelor contractuale.

Pe o coala alba de hartie se pot scrie multe, vrute si nevrute chiar, iar societatea face uz de multa maculatura pentru a sustine toata scriitura contractuala.

Intr-un contract se realizeaza o intelegere scrisa in care doua parti convin sa se oblige una pe alta intr-un numit fel. Se realizeaza, de fapt, un troc: serviciu pentru serviciu, dar care se desfasoara sub rigoriile legii.

Acest lucru este necesar pentru ca fiecare parte sa se asigure de seriozitatea celeilalte si de faptul ca isi va duce la indeplinire sarcinile. Inainte de a semna un contract, este de preferat ca acesta sa fie validat de catre un expert din domeniul legal, care sa ofere toate detaliile si eventualele repercusiuni legate de intrarea in uz a acestui act oficial.

Multe randuri redactate frumos intr-un contract pot prejudicia una din parti, sau chiar pe ambele, asta daca nu este redactat corect sau prezinta ambiguitati. Este foarte importanta claritatea textului si, mai ales, ca toate clauzele sa reprezinte interesul partilor. Conventia legala – asa cum este numit in practica un contract – este investita cu putere de lege, astfel ca incheierea unui contract interzis, ilicit, fara consimtamantul ambelor parti sau fara existenta discernamantului atrage dupa sine pedeapsa legala.

Cine nu are liber la contract?

Contractele au o valoare legala doar in momentul in care sunt indeplinite cateva conditii, mai ales cele legate de cine este in capacitatea de a incheia o conventie legala. Prin urmare, anumite categorii de persoane nu isi pot pune semnatura la finalul scriiturii contractuale, printre acestea numarandu-se minorii sau cei carora legea le-a interzis sa isi exercite acest drept. In cazul minorilor se pot incheia contracte, insa doar daca este mentionat un reprezentat legal.

O categorie aparte in domeniul contractelor o constituie sotii, acestia neavand voie sa semneze contracte de vanzare-cumparare intre ei, aceasta actiune fiind ilegala.

Contractele pot fi incheiate doar in termeni normali, civilizati, fiind nevoie de consimtamantul ambelor parti si nu este legal daca este semnat prin constrangere sau folosirea violentei.

Validitatea unui contract este data si de semnatura partilor, care reprezinta exteriorizarea acordului cu privire la conventiile clar enuntate si descrise in corpul contractului.

Fara semnatura personala, valoarea contractului este nula.

Clauzele dau batai de cap partilor

Un aspect foarte important, atunci cand vine vorba de incheierea unui contract, face referire la claritatea textului acestuia si la valentele pe care le poate lua in caz de ambiguitate. Textul nu trebuie sa fie general, din contra, trebuie sa fie cat mai specific si detaliat. De exemplu, in multe contracte de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, specifice batranilor care, in schimbul cedarii locuintei lor accepta sa fie intretinuti de rude, prieteni sau chiar necunoscuti, se strecoara multe inadvertente.

De obicei, clauza de intretinere nu este stipulata clar, nu se precizeaza in ce consta intretinerea, cuantumul ei, astfel ca se ajunge la cazuri nefericite in care batranii sunt practic lasati pe drumuri sau ingrijirea lor este ca si inexistenta.

Eu ti-am dat, eu iti iau

Contractele de donatie au un caracter aparte. Daca in majoritatea cazurilor acestea sunt irevocabile, cand vine iarasi vorba de soti, acestea prezinta exceptii. Cu alte cuvinte, chiar daca un sot a donat celuilalt in timpul casatoriei un anumit bun, la un moment dat poate revoca aceasta actiune.

Rezumand subiectul dezbatut astazi, este foarte important ca atunci cand se semneaza un contract sa fim atenti la toate clauzele si hibele pe care textul le poate contine, consultarea unui avocat eliminand multe posibile neplaceri in acest sens.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, Maria Popescu, discuta pe larg despre contracte.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

One thought on “Legea interzice contractul de vânzare-cumpărare între soţi

  • marți, 13-11-12 la 22:31
    Permalink

    potrivit noului cod civil vanzarea cumpararea intre soti nu mai este interzisa

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.