Handbalistul Marian Cîrlogănescu face istorie in Insulele Feroe: 5 cupe si un campionat

Fost coleg cu băcăuanul Sandu Iacob la naţionala de handbal juniori a României, Marian Cîrlogănescu şi-a început aventura în Insulele Feroe în anul 2001. A ajuns acolo prin intermediul fostului handbalist Costin Dumitrescu, adus în insule de fostul mare fotbalist al „Craiovei Maxima”, Gheorghiţă Geolgău.

De atunci, Marian apără poarta echipei de handbal STIF din Strendur, o localitate care numără cam 2500 de suflete. În timp, românul a ajuns unul dintre pilonii comunităţii locale. Normal, de vreme ce, pe lângă faptul că e cel mai bun jucător al echipei locale, este responsabil de toate grupele de handbal de copii, juniori şi tineret din Strendur, dar şi profesor de educaţie fizică şi engleză la şcoala din localitate.

André F. Danielsen, unul din antrenorii de la STIF, spune despre Marian: „Am jucat timp de şapte ani alături de el şi e un handbalist desăvârşit. E atât de bun, încât în orăşelul nostru se spune că, dacă ar dispărea Marian, ar dispărea şi handbalul. Şi în calitate de antrenor se bucură de respectul tuturor, însă, înainte de toate, este un om deosebit”.
În cei nouă ani de carieră handbalistică în Feroe, Marian Cîrlogănescu a cucerit 5 cupe, un titlu de campion şi a fost desemnat de cinci ori cel mai bun portar al campionatului. I s-a propus chiar să apere poarta echipei reprezentative a arhipelagului, dar a refuzat: „Trebuia să-mi iau cetăţenia daneză, numai că Danemarca nu acceptă dubla cetăţenie, aşa că ar fi trebuit să renunţ la cea română, lucru pe care nu am dorit să-l fac”, ne-a spus handbalistul român.

În privinţa locuitorilor Insulelor Feroe, Marian Cîrlogănescu spune: „Sunt nişte oameni speciali, pentru care nu contează de unde vii, ce culoare a pielii ai, important e doar ceea ce faci.” În ceea ce priveşte sportul, această activitate e o religie în Feroe. Nu există om care, până la vârsta de 25 de ani, să nu fi practicat măcar două sporturi.

Şi încă un lucru, care cu siguranţă vi se va părea şocant: „De nouă ani de când sunt aici, indiferent unde am plecat şi cât am stat, nu mi-am încuiat niciodată casa sau maşina. A-ţi încuia casa aici ar putea fi considerat un afront, dacă vrei să se ştie că nu eşti acasă, laşi cheia în uşă pur şi simplu”, povesteşte Marian Cîrlogănescu.

Principalele discipline sportive practicate sunt handbalul şi fotbalul: „Din aprilie până în septembrie se joacă fotbal, iar apoi se trece în săli, la handbal. Interesant e că, în mare parte, jucătorii sunt cam aceiaşi”, ne-a spus Marian.

În ceea ce priveşte viitorul, îi este foarte greu să se pronunţe: „Sincer, nu ştiu se să spun. Acum, lucrăm şi eu şi soţia la servicii conform pregătirii pe care o avem, aşa că mai rămânem cel puţin un an. Pe de altă parte, parcă ne-ar trage aţa să ne întoarcem în ţară. Eu am avut mereu contracte pe un an şi uite că s-au făcut nouă”, a încheiat handbalistul român.

6 comentarii la „Handbalistul Marian Cîrlogănescu face istorie in Insulele Feroe: 5 cupe si un campionat

  • luni, 15-03-10 la 15:43
    Permalink

    frumos ca sa integrat asa bine.si eu practic celasi sport.cum as_i putea ajunge acolo

    Răspunde
  • marți, 17-08-10 la 19:33
    Permalink

    cine este acest Marian Carloganescu?nu am auzit niciodata de el.normal ca face istorie,daca acolo s-o juca tzurca

    Răspunde
    • luni, 25-02-13 la 12:19
      Permalink

      „Acest” Carloganescu mi-a fost coleg la CSS Universitarea Craiova, sub indrumarea tatalui meu, Iordache Viorel. Era un portar de handbal foarte talentat si foarte serios. Oricum, la vremea aceea se facea handbal in Romania. Din pacate situatia financiara din tara si lipsa de performanta in handbal, si nu numai, i-au impins pe multi jucatori foarte buni sa plece prin germania, elvetia sau alte tari unde si-au putut castiga existenta.

      Răspunde
  • miercuri, 10-11-10 la 17:29
    Permalink

    Articolul contine o gramada de inexactitati:

    – In primul si primul rand, Strendur este un satuc si nu orasel care are 800 de locuitori, nicidecum 2500.

    – oricum este vorba despre cetatenie dubla, feroeza si daneza. dumnealui nu avea cum sa o ceara pentru ca, la data la care a fost scris articolul nici nu macar avea rezidenta permanenta. Abia dupa ce o primesti pe aceea, ai dreptul sa aplici pentru cetania feroeza, respectiv daneza. In plus, nu va putea niciodata sa aiba cetatenie daneza fara sa o ceara pe cea feroeza mai intai. Danezii nu o acorda numai pe a lor pentru rezidentii care traiesc in Feroe, in plus, examenul este absolut criminal: trebuie sa vorbesti perfect daneza, sa fii la zi cu politica, sportul, viata culturala si sociala, trebuie sa demonestrezi ca te-ai intergrat in societate. Lucruri pe care nu le poti face traind in Feroe, care foarte izolata ca tara fata de Danemarca.

    -„Nu există om care, până la vârsta de 25 de ani, să nu fi practicat măcar două sporturi.” Asta este o afirmatie puerila.Ba exista, si inca foarte-foarte multi. Sportul este la mare cinste, intr-adevar, dar nici „religie” nu este considerat, asa cum se sugereaza in acest articol.

    – poate in satele cum este Strendur se considera un afront sa inchizi usa, in orase nimeni nu se simte jignit daca gaseste usa inchisa. Mai ales in ultimii ani.

    – pana la fotbal si la handbal, Feroele are si un vicecampion european la inot, o campioana mondiala tot la inot (pentru persoane cu dizabilitati, ce-i drept, dar este o inotatoare formidabila), dar mai conteaza asta cand trebuie sa vorbim doar de handbal sau fotbal?

    @dacs, draguta, nu se joaca turca, nu numai ca habar nu au ce-i aia, dar oamenii pun mult suflet in ceea ce fac si au foarte multa mandrie nationala si ambitie. Daca au reusit sa dea o echipa de fotbal care face fata binisor in calificari (daca ne gandim ca sunt toti amatori si ca sunt alesi din 48 000 de locuitori), campioni la inot si o echipa nationala de handbal bunicica, nu mi se pare ca sunt chiar de desconsiderat. Dar, de! Cam asa-i romanul! Pana nu arunca o rautate gratuita si desconsidera ceva despre care nu are habar, nu se simte bine.

    Răspunde
  • luni, 17-01-11 la 21:11
    Permalink

    Haideti sa zicem doar…asa pentru corectitudinea informatiei, ca nu exista o cetatenie feroeza, din moment ce Insulele Feroe nu este un stat independent, ei fiind sub regatul Danemarcei.Asadar, doritorii pot obtine doar cetatenie daneza,asta dupa 9 ani de sedere in regat si respectiva viza permaneta care se poate obtine doar dupa 7 ani…asta daca nu iti gasesti jumatatea pe acolo, situatie care ar schimba putin datele problemei…

    Răspunde
  • duminică, 10-07-11 la 2:29
    Permalink

    Imi pare rau, cetatenia feroeza nu numai ca exista, exista pana si pasaport feroez, daca nu stiati. Cand se aplica se aplica pentru amandoua, toti cetatenii feroezi au cetatenie dubla. Prima se cere cea feroeza, asa cum prima data cand se aplica pentru rezidenta, guvernul feroez este cel care trebuie sa isi dea acceptul. Ma amuza completarea, eu traiesc aici de foarte multi ani si sunt destul de la curent, dumneavoastra?

    Chestia cu rezidenta permanenta este adevarata. Ca fapt divers, atunci cand primesti rezidenta permanenta o primesti NUMAI pentru insulele Feroe. Chiar scrie si pe ea. Nu exista roman in Feroe care sa aiba rezidenta permanenta in Danemarca, ba mai si trebuie sa aplici pentru Danemarca daca te muti, iar in acelasi timp iti iei adio de la cea feroeza.

    Feroele este stat semi-independent si atata timp cat are guvern, prim ministru si parlament, are si alte legi si reguli decat cele daneze, chiar daca pe unele dintre ele le aplica.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.