Exemplu pozitiv in Justitie. Curtea de Apel Bacau a finalizat in 184 de zile dosarul unei judecatoare acuzate de luare de mita

Curtea de Apel Bacau a condamnat-o la patru ani si sase luni de inchisoare pe judecatoarea Georgeta Buliga, acuzata de luare de mita si trafic de influenta, dupa un proces care a durat 184 de zile. Magistratii de la Bacau au deliberat in ajunul Craciunului si pe 30 decembrie 2010. Termenele din dosar au fost saptamanale. Pe 20 mai, instanta a formulat sentinta care nu este una definitiva. Invinuita a facut recurs la Curtea Suprema. In alte dosare de coruptie, luare de mita sau trafic de influenta, sentintele primelor instante sesizate au fost date dupa cinci sau sase ani.

Dosarul in care fosta judecatoarea Georgeta Buliga este acuzata de luare de mita si trafic de influenta a fost inregistrat la Curtea de Apel Bacau in data de 24 decembrie 2010 – ajunul Craciunului. Procurorii o acuza pe fosta judecatoare de luare de mita si trafic de influenta. Pe 27 noiembrie Georgeta Buliga a fost prinsa in flagrant in timp ce primea o suma de la Liviu Popescu, bani primiti de aceasta pentru ca judecase un dosar in care acesta era implicat.

Procurorii au mai constat ca la sfarsitul lunii februarie 2010 – inceputul lunii martie 2010, Georgeta Buliga, judecator la Curtea de Apel Iasi, a pretins si primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 euro, sustinand ca banii sunt pentru colegele sale de complet, judecatoare la aceeasi curte de apel. In schimbul banilor judecatoarea i-a promis lui Liviu Popescu ca va obtine o solutie favorabila intr-un recurs la un proces de divort. Recursul fiind judecat de un complet de judecata din care facea parte si Georgeta Buliga.

Potrivit procurorilor, Georgeta Buliga ar fi primit de la Liviu Popescu chiar si produse alimentare dupa ce aceasta a intervenit in favoarea lui intr-o alta speta. “Dupa interventia magistratului, care în acel moment ocupa functia de presedinte al Curtii de Apel Iasi, inculpatul s-ar fi revansat fata de aceasta oferindu-i produse alimentare, pe care inculpata le-a primit.”, se mentioneaza in sentinta Curtii de Apel Bacau. In sentinta sunt inserate si pasaje din interceptarile telefonice realizate de procurori care arata cum a fost negociata mita:

PL: Da, da, da, da, multumesc lu’ Dumnezeu am intrat si… BG : Bun! A, da. Da, asta e.
PL: Si vreau sa-mi spuneti, eu vreau sa… sa m-achit si fata de dumneavoastra, numai ca nu stiu exact cat.
BG: Ei, nu… Cat vrei tu, n-am nicio treaba ! …[neinteligibil]…
PL: Trei mii e bine? Eu m-am gandit la trei mii de euro. E bine trei mii?
BG: E bine, nici nu mai discut! E bine! ti-am spus ca…

Georgeta Buliga si celelalte doua judecatoare faceau parte din completul investit cu solutionarea acestui dosar ce viza, in principal, un apartament in municipiul Iasi, un teren in judetul Iasi si doua autoturisme.

Pe 24 decembrie 2010 magistratii de la Bacau au si judecat un termen in care au respins cererea de judecare in libertate formulata de fosta magistrata. Judecatorii au stabilit termen pentru 30 decembrie 2010, adica in penultima zi din an. Initial in acelasi dosar a fost judecat si Popescu Liviu cel care a mituit-o pe judecatoarea Buliga.

Pe 11 ianuarie 2011 dosarul a fost disjuns, iar o zi mai tarziu Popescu Liviu a fost condamnat la un an si 6 luni închisoare pedeapsa care a fost schimbata intr-o pedeapsa cu suspendare “pe durata unui termen de încercare de 3 ani si 6 luni”.

Judecatorii de la Curtea de Apel Bacau au stabilit termene saptamanal sau o data la doua saptamani. Astfel dupa 148 de zile pe 20 mai instanta a deliberat si a emis sentinta de condamnare a fostului magistrat. Instanta a condamnat-o la patru ani si sase luni de inchisoare, interzicerea unor drepturi, confiscarea a 4000 euro, sechestru asigurator sub forma popririi asupra conturilor si plata a 4000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Dupa pronuntarea sentintei s-au mai judecat doua termene in care magistratii s-au pronuntat pe aspecte procedurale si legate de formularile din sentinta ridicate de avocati. Georgeta Buliga a contestat sentinta Curtii de Apel Bacau. Recursul este judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Contraexemple: procese judecate de ani de zile fara sentinte in prima instanta. Daca in cazul judecatoarei de la Iasi magistratii au formulat sentinta din primul ciclu procesual in 184 de zile, alte dosare zac in instante ani de zile in asteptarea unei decizii in prima instanta.

Nicio sentinta dupa 1088 de zile. Spre exemplu dosarul fostului ministru Decebal Traian Remes a fost trimis in judecata de 1088 de zile la Curtea Suprema, aceasta fiind prima instanta. Dosarul in care Decebal Traian Remes este acuzat de coruptie fiind surprins in timp ce primea un plic cu bani de la Ioan Avram Muresan a fost trimis in judecata la 9 iunie 2008. In acest dosar s-au judecat 25 de termene din care 18 termene au fost amanari. Termenele din dosar au fost stabilite odata pe luna. In acest moment dezbaterile din dosar sunt pe marginea probelor audio-video prezentate de procurori.
Sentinta in prima instanta dupa 37 de termene si 1595 zile. In dosarul de trafic de influenta al fostului senator Vasile Duta prima sentinta a fost data in data de 29 iunie 2009 dar dosarul a fost trimis in judecata pe 16 februarie 2005. Senator PSD in perioada 2000-2004, Vasile Duta a fost acuzat ca a primit bani si bunuri (inclusiv un Mercedes ML in valoare de aproape 40.000 de euro) in schimbul unor interventii pe langa diverse institutii ale statului. Vezi aici
Sentinta in prima instanta dupa cinci ani. In topul dosarelor de coruptie cu vechime in instanta este dosarul de luare de mita a lui Nicolae Mischie. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost acuzat de procurori ca ar fi primit mita in valoare de mai multe sute de mii de euro, sub forma de masini, mobilier, aparatura electrocasnica sau lucrari de constructii, de la un om de afaceri pe care l-ar fi ajutat sa obtina contracte publice preferentiale. Dosarul a fost trimis in judecata in 2005. Prima sentinta a fost data dupa cinci ani cand Curtea de Apel Timisoara l-a condamnat pe Mischie la patru ani de inchisoare cu executare dar sentinta fost casata in 2011 de Curtea Suprema care a decis rejudecarea cauzei. Vezi detalii aici
Sentinta in prima instanta dupa doi ani, dosarul se judeca de noua ani. Un alt dosar despre care a scris HotNews.ro este cel al managerului Realitatea TV care se judeca de noua ani. Sebastian Ghita, actualul manager al Realitatea Tv, este judecat de noua ani de Tribunalul Bucuresti intr-un dosar in care procurorii il acuza de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. Procesul a inceput in 2002, iar in 2004 Ghita a fost achitat. Acesta fiind primul ciclu procesual- prima instanta-. Procurorii au facut recurs, iar din 2006 judecata s-a reluat. Din 2008, de cand sistemul electronic inregistreaza termenele de judecata, in aceasta cauza s-au inregistrat nu mai putin de 37 de termene din care 27 amanari.
Sursa: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.