Ce avem de facut in caz de accident cu autor necunoscut

Cei care sunt implicati in accidente cu autor necunoscut, pot apela la Fondul de Protectie a Victimelor strazii. Pentru a fi despagubiti, soferii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPSV) acorda despagubiri pentru daune materiale doar in cazul in care nu se cunoaste autorul accidentului (sau acesta nu detine o polita RCA), accidentul s-a soldat cu vatamari corporale care necesita mai mult de doua luni de spitalizare, soferul afectat nu detine o polita Casco, iar valoarea daunelor depaseste 500 de euro.

Normele de functionare ale FPSV definesc accidentul de vehicul cu autor neindentificat, ca fiind acel accident in care “vehiculul agresor a intrat in coliziune directa cu persoana accidentata sau cu bunul pe care l-a avariat, dupa care a parasit locul accidentului”.

Cu toate acestea nu va puteti adresa Fondului cu o cerere de despagubire decat in cazul in care ati suferit rani semnificative, care au necesitat o spitalizare de cel putin 60 de zile. In acest caz, Fondul acorda despagubiri si pentru daunele materiale produse in timpul accidentului.

Chiar daca sunt indeplinite toate conditiile pentru calificarea la obtinerea de despabubiri din partea FPSV, acestea se vor acorda cu o fransiza de 500 de euro. Respectiv, daca pagubele nu depasesc 500 de euro, acestea vor fi suportate de catre sofer, iar daca depasesc, Fondul va suporta doar ce depaseste aceasta suma. Aceasta reglementare este in vigoare pentru a evita cererile frauduloase de despagubire.
Daca autorul accidentului este cunoscut, dar nu detine o polita RCA, FPVS va acoperi cheltuielile, dar il va actiona in judecata pe sofer pentru recuperarea sumei investite.

Un alt aspect importat este ca legislatia FPSV nu ofera despagubiri celor care isi pot recupera daunele suferite in baza unor asigurari facultative. Acest lucru inseamna ca soferii asigurati Casco, nu pot apela la Fond.

Soferii care detin o asigurare facultativa primesc despagubiri, din partea asiguratorilor, pentru avariile produse in accidente rutiere cu autori necunoscuti, dar in majoritatea cazurilor acestia impun fransize pentru avariile minore. Daca accidentele sunt mai grave si cu autor necunoscut, iar Politia demareaza o ancheta, in unele contracte Casco este prevazut ca despagubirea nu se plateste pana la finalizarea anchetei.
Este important ca atunci cand suferim un accident din vina altui sofer, chiar daca detine sau nu o polita RCA, sa nu intreprindem actiuni care ar putea impiedica asiguratorul sa isi recupereze suma platita, fie de la vinovat, fie de la asiguratorul RCA al acestuia.

Contractele Casco prevad ca daca asiguratul renunta la dreptul de regres (contra unei sume de bani de la vinovat, de exemplu), sau daca din vina lui asiguratorul nu mai poate intreprinde actiuni pentru a-si recupera banii, acesta are dreptul sa nu mai plateasca despagubirile.

[P] SPECIAL OFFICE Broker de Asigurare-Reasigurare, companie de consultanta si brokeraj in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, va ofera cele mai ieftine asigurari RCA . Pentru a calcula preturile asigurarilor RCA clic aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.