Spirite incinse pe fondul poluarii mediului in Bacau! Centrul Regional de Ecologie Bacau acuza reprezentantii Agentiei Regionale de Mediu de interese ce contravin legii si care transforma institutia intr-un “avocat” al societatii Amurco (fostul „Sofert”), principalul poluator din municipiu.
In replica directorul Agentiei Regionale de Mediu acuza Centrul de Ecologie de luarea de pozitii ce contravin legii pe fondul unei acute lipse de comunicare cu institutia statului.
Marul discordiei, pasuirea cu trei luni de zile a SC AMURCO SRL pentru nefinalizarea masurii de reducere a emisiilor în momentul în care instalatiile sunt pornite, ce trebuia implementata pâna la data de 31 decembrie 2007.
“Din punct de vedere moral directorul Iulian Movila a transformat activitatea Agentiei Regionale de Mediu intr-o activitate de justificare pentru ca Amurco sa poata functiona. Agentia nu si-a asumat pozitia de organism care protejeaza cetateanul, ci aceea de avocat al societatii Amurco”, a declarat secretarul Centrului Regional de Ecologie Bacau, Gabriel Gritcu.
Mai precis, in cadrul comisiei de avizare ce s-a intrunit in data de 8 ianuarie, Agentia de Mediu nu a sanctionat societatea pentru incalcarea planului de conformare din Autorizatia Integrata de Mediu.
Respectiv pâna la data de 31 decembrie 2007 SC AMURCO SRL era obligata sa finalizeze lucrarile ce vizeaza reducerea emisiilor în momentul în care instalatiile sunt pornite, aceste porniri generând emisii mai mari decât cele din timpul functionarii curente si conducând la depasiri ale pragurilor admise.
“SC AMURCO SRL s-a bucurat în schimb de o pasuire din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, care în contradictie cu termenul prevazut în autorizatia nr.9 din 02.05.2007 emisa chiar de ARPM Bacau, a acordat înca trei luni pentru solutionarea problemei.
Amintim ca SC AMURCO SRL beneficiaza de întelegere din partea conducerii Agentiei Regionale pentru Protectie a Mediului chiar dupa lunga serie de poluari survenite în perioada noiembrie – decembrie 2007”, precizeaza Gabriel Gritcu.
Mai mult, CRE-ul exprima rezerve si fata de “modul lipsit de transparenta în care conducerea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului abordeaza problema poluarii cu amoniac de la SC AMURCO SRL, dezbaterea din 8 ianuarie 2008 în cadrul careia s-a stabilit pasuirea desfasurându-se în absenta reprezentantilor mass-media, ai societatii civile si a bacauanilor în general”.
Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Bacau a sanctionat SC AMURCO SRL pentru încalcarea autorizatiei cu o amenda de 1 miliard de lei vechi. “(…) dar consideram ca, la fel ca în cazul SC AGRICOLA INTERNATIONAL SA, trebuia impusa sistarea activitatii pâna la îndeplinirea masurilor necesare”, au subliniat reprezentantii CRE.
In replica insa directorul Agentei Regionale de Mediu, Iulian Movila, ii acuza pe reprezentantii CRE Bacau de adoptarea unei pozitii ce contravine legii si ce este “aspectata” de lipsa comunicarii cu institutia.
“Colegii de la CRE, daca se comportau onest, faceau intâi o discutie cu noi. Ei au o pozitie gresita fata de lege, noi respectam legea si putem sa o demonstram cu documente”, a declarat directorul ARPM.
Lipsa de comunicare este confirmata de reprezentantul CRE insa pe fondul amenintarilor si restrictionarilor cu care s-a confruntat din partea directorului ARPM-ului. “Este adevarat. Am fost amenintat public cu instanta de directorul Agentiei Regionale de Mediu, si mi s-au transmis amenintarile si pe alte cai. Ni s-a restrictionat si accesul la documente ca urmare a campaniei ce am desfasurat-o vizavi de autorizarea SC AMURCO SRL”, a declarat Gabriel Gritcu.
“Noi am convocat comisia de avizare din toate institutiile de mediu: Agentia Regionala, Agentia Locala de Mediu si Garda De Mediu, iar hotarârile acestei comisii s-au luat strict conform legii. S-a luat masura de sanctionare cu amenda, dar având in vedere existenta unui contract extern, deci o buna intentie, s-a luat decizia pasuirii cu 3 luni”, a declarat ieri directorul ARPM.
Reprezentantii APRM sustin ca masurile extrem de drastice contravin si cu termenul de tranzitie de care dispune societatea. “Este foarte greu, sa nu uitam ca pâna la 31.12.2010 exista un termen de tranzitie. In clipa in care sunt asemenea necazuri nu pot fi luate masuri drastice. Societatea a dovedit ca are o buna intentie”, a precizat Iulian Movila.
Cert este ca emisiile de gaze continua sa fie “degajate” in aerul ce il respira bacauanii.
Autor: Lavinia Stoian
Sursa: Informatia Bacaului
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează