„Capriciile”… – expoziţia de albume de artă şi alte documente, organizată de Secţia de Artă a Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza”, dedicată pictorului şi gravorului spaniol Francisco y Lucientes GOYA (1746–1828), de la a cărui moarte –16 aprilie – se împlinesc 180 de ani, ilustrează doar acest capitol al creaţiei lui Goya.
Acesta a surzit de timpuriu si complexele determinate de o izolare parţială de lume, care pe un anumit plan i se refuză, îi ascut celelalte posibilităţi de percepţie şi izolându-se, reuşeşte să creeze o pictură originală, dincolo de tiparele vremurilor. La aproape cincizeci de ani, Goya încearcă să surprindă discret locurile întunecate ale sufletului uman şi se dedică în totalitate profunzimii expresive a lucrurilor, acest fapt determinand genialitatea pictorului.
„Los caprichos“, „Capriciile“, o serie de 80 de imagini, reprezintă un caleidoscop al amăgirii şi slăbiciunii umane. Aici, Goya redă, inspirat de lumea din jurul său, vanitatea, infatuarea şi stupiditatea societăţii spaniole.
Nimeni nu a scăpat de scrutarea sa sălbatică şi satirică. Adulterul, corupţia, proxeneţii, înalţii demnitari, călugării, prostituţia, şarlatania si prostia gasesc în Goya un acuzator implacabil.
Fluctuând între natural şi supranatural, Goya a creat o colecţie de imagini cum nu s-au mai văzut vreodată. Chiar pictorul spune într-un comentariu la Capricii: „Lumea este o mascaradă. Chipul, veşmintele, vocea, totul este contrafăcut. Toţi vor să pară ceea ce nu sînt.Toţi se înşală între ei, şi nimeni nu se cunoaşte pe sine”.
Caracterul de critică socială a Capriciilor, cu adresă exactă în epocă, este indiscutabil, exprimând un Goya, om al secolului său, cenzor al viciilor societăţii sale.
Comentariul lui Baudelaire, care a fost fascinat de „măştile” create de Goya, este, credem, sugestiv, grăitor despre acest capitol important al creaţiei pictorului spaniol, Capriciile : „Monştrii săi s-au născut viabili, armonioşi. Nimeni ca el n-a îndrăznit mai mult în sensul absurdului posibil. Toate aceste contorsiuni, aceste schimonoseli diabolice sunt pătrunse de umanitate….punctul de joncţiune între real şi fantastic este cu neputinţă de sesizat; frontiera e vagă şi analistul cel mai subtil n-ar putea s-o traseze, într-atât de naturală şi transcendentă e arta lui”…
Ana Chiscop,
Secţia de Artă
Update in miercuri, 16-04-08 17:40
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează