Unde se joaca cel mai spectaculos fotbal? Un top realizat in functie de goluri, spectatori si succes in competitiile continentale

Fotbalul este sportul care starneste cele mai multe discutii si fiind de multi ani un fenomen, am vazut destul de multe „certuri” si oameni care se contrazic pe subiectul celei mai bune ligi din lume. In mod cert, aceasta vine din Europa, desi America de Sud are, de asemenea, cel putin doua dintre cele mai spectaculoase campionate din lume.

Si chiar daca este greu de facut un top (si aproape orice clasament va fi si unul subiectiv), am incercat sa vin cu unul cat mai obiectiv, bazat pe niste date reale, plauzibile si nu doar pe ceea ce credem fiecare personal. Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai bune 10 ligi profesioniste din lume, de pe orice continent si in functie de mai multe criterii: numarul de goluri marcate pe meci, numarul de spectatori, distanta dintre prima si ultima clasata, numarul de jucatori la Cupa Mondiala. In final, si clasamentul UEFA a avut un cuvant de spus (pentru echipele continentale), dar nu a fost cel mai relevant.

  1. Intr-un mod absolut surprinzator Olanda conduce, in ceea ce priveste numarul de goluri marcate pe meci, in campionatul in care joaca Ajax si PSV marcandu-se 1.71 goluri pe meci. De asemenea, liga este lidera, in ceea ce priveste diferenta dintre primul si ultimul loc, in medie de doar 22 de puncte, ceea ce inseamna un campionat extrem de echilibrat. Daca la toate acestea adaugam si o medie de spectatori de 18700 (locul 6 in Europa, onorant pentru o tara mica), nici nu mai este de mirare ca tara se afla in top. Totusi, aceasta a pierdut gloria de altadata si echipele de club nu mai fac fata in competitii europene, asa ca Eredivisie nu poate sa ocupe mai mult de locul 10.
  2. Mexicul este ocupanta unei pozitii mai mult decat surprinzatoare, desi pentru un adevarat fan al fotbalului nu ar trebui sa fie un soc. Fanii mexicani sunt unii extrem de pasionati si in ciuda saraciei din tara, participa intr-o medie de 25000 in fiecare etapa. De asemenea, in Liga MX se marcheaza foarte mult (1.5 goluri pe meci, mai exact), iar dominatia la nivel continental este una clasica, pentru ca in Liga Campionilor din America de Nord, in fiecare sunt cel putin doua sau trei echipe in sferturile de finala, iar multe dintre acestea se transforma in victorii. Nici la nivel de investitii Mexicul nu sta rau (ocupa locul 7 la nivel mondial), iar spectacolul este garantat, ca in oricare alt campionat latin.
  3. In mod surprinzator, pe acest loc se afla cel mai nou campionat din lista, dar si unul dintre cele mai bogate. Major League Soccer este o liga care inglobeaza atat echipe din Statele Unite, cat si din Canada, fiind format dupa modelele din fotbalul american, basket sau hockey. Si chiar daca este nou, atrage din ce in ce mai multi spectatori pentru ca starurile mai batrane din Europa decid sa joace acolo (Drogba, Pirlo sau Henry sunt doar cateva exemple). In plus, aici sunt cele mai mari stadioane (de multe ori pline, cu medii de peste 25000 de mii de spectatori) si suporteri din ce in ce mai patimasi, iar de regula in jur de 10 echipe se bat cu sanse reale la titlu. Partile mai putin bune sunt golurile relativ putine (un pic peste 1 pe meci) si lipsa de victorii la nivel continental, desi cu timpul vor veni si ele.
  4. Este foarte greu sa se poata diferentia intre campionatele Braziliei si cel al Argentinei, insa datele arata ca Primera din tara lui Messi sta un pic mai prost. Aici se marcheaza doar 1.08 goluri pe meci (o cifra deloc mare, in special pentru un campionat care are renumele de spectaculos), iar distanta dintre prima si ultima este, de cele mai multe ori, foarte mica, in timp ce audienta medie este de 21000 de spectatori. Si daca jucatorii mari aleg sa plece prea devreme in Europa pentru a-si face un nume in tara lor natala, nu se poate spune ca echipele nu fac fata la nivel continental (argentinienii detin atat recordul pentru Copa Libertadores, prin Independiente care are 7 trofee, cat si titlul actual, prin River Plate). Iar cel mai mare avantaj ramane duelul River – Boca, unul care atrage milioane de fani.
  5. Diferenta dintre Brasiliero si Primera nu este una foarte mare, desi in campionatul Brazilian se marcheaza mai mult (1.23 goluri pe meci). Si chiar daca media de spectatori este mai mica (putin sub 20000 de spectatori), jocurile sunt spectaculoase, iar la nivel continental echipele au succes. Chiar si asa, cele doua competitii sunt foarte asemanatoare (in fiecare se poate intampla orice si oricine poate iesi castigator), dar pana la urma, se poate spune ca Brazilia are cel mai bun campionat din afara Europei.
  6. Unul dintre campionatele cele mai previzibile din Europa este cel al Frantei si asta pentru ca PSG a transformat competitia intr-o cursa solitara. Campioana ultimilor patru ani a castigat recent un nou titlu si nu oricum, ci cu o victorie cu 9 la 0 in deplasare si cu opt etape inainte de final. Totusi, cu 22000 de spectatori pe meci, League 1 este al patrulea cel mai urmarit campionat din Europa, este al patrulea cel mai bogat (reusita care se datoreaza, in principal, investitiilor masive de la PSG) si da numerosi jucatori la echipele nationale, atat din Europa, cat si din Africa sau America de Sud. Singurul lucru care ii lipseste este succesul european, desi PSG pare sa fie o candidata din ce in ce mai serioasa la castigarea Champions League.
  7. Urmeaza doua campionate care in trecut erau extrem de puternice, dar care si-au pierdut din stralucire. In primul rand avem Seria A, liga principala din Italia. Daca in urma cu 10 ani nu avea rival, astazi este campionatul mare cu cele mai multe cartonase rosii si cu cea mai mare distanta dintre prima si ultima clasata. De fapt, titlul nu a fost prea disputat, Juventus avand un avantaj major in comparatie cu toate celelalte echipe. Ca spectatori sta un pic mai slab decat Franta si chiar daca ramane al patrulea campionat ca investitii, banii nu se traduc si in performante europene prea notabile (finala Champions League disputata de Juventus fiind o mica minune). Asadar, vorbim despre o fosta mare glorie, dar nu despre una care da prea multe semne de revenire.
  8. Anglia este cealalta tara care a decazut destul de mult din topurile europene. Dupa ce pentru multi ani de zile a fost liderul din clasamentul UEFA, in ultimii ani a picat pe locul 3. Este adevarat ca numarul de spectatori este unul mare, de 36000 pe meci (chiar si divizia a doua este in top 10, cu 17000 de suporteri), iar echipele mari au vedete peste vedete, dar faptul ca la nivel competitiilor continentale nici Chlesea, nici Arsenal, Liverpool sau Manchester United nu mai fac mare lucru, aduce cu sine aceasta regresie imensa. Pe de alta parte, anul acesta Leicester se indreapta spre o victorie complet neasteptata si daca vreti sa urmariti cum evolueaza lucrurile in clasamentul din Anglia din Premier League, si ce sanse are, va las sa descoperiti un site foarte bun pentru asta, Clasament-Fotbal.com.
  9. Poate si aici va fi o surpriza, pentru ca La Liga nu este prima, desi are cele mai bune echipe din lume, Real si Barca si cel mai mare succes la nivel european, fiind prima pentru UEFA. Si totusi, de ce nu este prima? Pentru ca este doar pe trei la numarul de spectatori (26000 pe meci), pentru ca nu se marcheaza multe goluri (da, Real si Barca o fac, dar nu si celelalte, diferentele fiind de la 2.7 pe meci pentru cele doua la 1 pentru restul) si pentru ca in afara de interventiile lui Atletico Madrid, care are o generatie de senzatie, titlul este de zeci de ani doar o afacere in doi. Asadar, vorbim despre un campionat spectaculos, insa doar la varf.
  10. Bundersliga este pe 2 in clasamentul UEFA, are cea mai buna medie de spectatori din lume (43500) si echipele care marcheaza cel mai mult dintre primele trei (este pe trei si in Europa, dupa Olanda si Belgia, cu o medie de 1.45 goluri pe meci). Pe de alta parte, nu ofera o liga prea disputata, desi prezenta la varf a Borussiei Dortmund a mai echilibarat lucrurile. La nivel European sta foarte bine, cele doua mari echipe, Bayern si Dortmund fiind prezente constante in fazele superioare, si este cel mai echilibrat campionat din punct de vedere financiar. Asadar, in Germania fotbalul este spectaculos si sigur, si de aceea merita locul 1.

Acestea fiind spuse, daca esti fan al fotbalului, acestea sunt cele 10 campionate care isi vor oferi cele mai placute mecuri. Din pacate, nimeni nu le poate vedea pe toate, insa la nevoie, folosirea unui site cu rezultate live este recomandata, iar din ce am vazut, Clasament-Fotbal.com este cel mai bun de la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.