Tourbillon-ul şi Ceasurile de Mână [P]

Tourbillon-ul a fost inventat de Abraham-Louis Bregue care a obţinut brevetul în anul 1801, la Paris. Această descoperire a avut darul de a rezolva o problemă spinoasă constatată la multe ceasuri de mana automatice: într-o anumită poziţie a mâinii, odată cu rotirea din încheietură, mecanismul din aceste ceasuri nu mai poate învinge gravitaţia şi dă erori.

O lungă perioadă de timp, ceasornicari celebri cu solide cunoştinţe de orologie şi-au frământat mintea cu felurite variante, dar rezultatele nu erau pe măsura aşteptărilor. Odată cu introducerea tourbillonului, acurateţea ceasurilor de mână automatice a crescut, acestea indicând cu o precizie din ce în ce mai mare ora curentă indiferent de mişcarea involuntară a mâinii.

Cum “au învins” ceasurile de mână gravitația

Astăzi, ceasurile mecanice automatice au un balansier, care datorită faptului că are centrul de greutate în afara axei sale de rotaţie, poate transmite erori în anumite poziţii ale mâinii şi astfel precizia ceasului scade. Prin cuplarea tourbillon-ului, această eroarea este compensată.

De-a lungul timpului, sistemul de compensare a fost permanent modificat, îmbunătăţit, optimizat şi a devenit în zilele noastre chiar foarte sofisticat.

Cercetarea s-a întins pe mulţi ani, încât fiecare zecime de secundă câştigată la precizia unui ceas automatic a fost rodul multor ore de muncă intensă şi experienţe. Dintre cei care au reuşit să perfecţioneze acest balansier antigravitaţional, amintim pe: Francois – Paul Journe, Girard Perregaux, Patek Philippe.

În 60 de secunde, un tourbillon clasic efectuează o rotaţie completă. Mai pe scurt, rolul tourbillon-ului este acela de a elimina efectul forţei gravitaţionale asupra unui ceas mecanic automatic. Totuşi, lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum ar părea la prima vedere. Punem un tourbillon şi gata am obţinut un ceas bărbătesc perfect.

Calitatea materialelor din care este făcut tourbillon-ul are o importanţă covârşitoare. În calculele tehnice de proiectare trebuie să se obţină o anumită greutate a balansierului şi forţele de frecare trebuie să fie cât mai mici pentru ca tourbillonul să îşi facă treaba corect.

Tourbillonul a devenit sinonim cu precizia şi este un simbol al brand-urilor de prestigiu, menit să inspire siguranţă. Doar a învins gravitaţia, la urma urmelor!

Aşa cum un tablou de Rembrant fascinează audienţa, aşa această piesă micuţă dar magnifică încântă şi suscită interesul oricărui cunoscător şi nu numai. Tehnologiile moderne de fabricaţie au perfecţionat continuu acest mecanism care este folosit în lumea întreagă. Chiar dacă, orice am face, timpul nu îl putem ţine în loc, cine ştie ce invenţie uluitoare se poate naşte din mintea iscoditoare a unui ceasornicar pasionat, iar într-o zi precizia de 100 % la ceasurile automatice va deveni realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.