„La liceul Vasile Alecsandri Copiii învaţă cum să facă din noapte zi Şi din amurg dimineaţă”….

DSC_0027Festivalul Concurs Naţional de Creaţie „Avangarda XXII”, ediţia a XV-a, Bacău, 2-3 noiembrie 2015, a debutat cu un colocviu: „Destinul literaturii române în epoca Facebook şi Linkedin”, itinerat prin colegiile băcăuane.
Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” s-a bucurat de prezenţa unor scriitori cunoscuţi: Marian Drăghici, scriitor, redactor-şef al revistei „Viaţa Românească” (Bucureşti), Nicolae Dabija, academician, scriitor, redactor-şef al revistei „Literatură şi artă” (Chişinău), Aurel Pantea, scriitor, redactor-şef al revistei „Discobolul” (Alba Iulia), Ioan Es Pop, scriitor, membru al juriului acestei ediţii a festivalului (Bucureşti) şi Victor Munteanu, poet, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bacău, preşedintele Fundaţiei Culturale „Georgeta şi Mircea Cancicov” – organizatoarea festivalului şi director al Revistei „Viaţa băcăuană” – ca moderator.

expozitie În amfiteatrul colegiului, neîncăpător pentru cei dornici să participe la colocviu, cu o temă atât de incitantă, a fost organizată o expoziţie de cărţi ale scriitorilor prezenţi precum şi fişe de prezentare a lor pentru a fi cunoscuţi şi mai bine de elevii colegiului. (Am surprins şi o exclamaţie a scriitorului Ioan Es Pop: „Eu nici nu mai am cartea asta!”)
DSC_0041 După prezentări – fiecare scriitor citind ceva din poezia lor, şi tatonări, s-a trecut rapid peste timiditatea firească, datorată „calibrului” oaspeţilor, şi a început tirul întrebărilor şi de o parte şi de alta.
Maria, clasa a XI-a A: „Unii dintre noi, cei care citim, suntem uneori marginalizaţi. Ce ne îndemnaţi să facem?” Dl Victor Munteanu a fost franc: „Generaţia mea nu va fi de acord niciodată cu generaţia voastră. Pe internet poezia nu este autentică”. La altă întrebare venită din sală, dl Aurel Pantea a fost direct: „Tehnologic, comunicarea între oameni are loc în cadrul unei concurenţe între două galaxii: Gutenberg şi Bill Gates, chiar a unui război între spiritele conservatoare şi cele moderne. Poţi citi o carte pe Facebook, dar trebuie să ai spirit selectiv pentru a elimina agresivitatea şi alte tare, în concluzie trebuie să ai educaţie şi atunci poţi citi şi pe internet şi cărţi tipărite. Părerea mea este că Bill Gates va câştiga. Peste 100 de ani – cine va avea o bibliotecă va fi un om bogat!”

DSC_0013 La întrebarea „Ce este un scriitor?”, academicianul Nicolae Dabija a răspuns printr-o fabulă pe care toţi participanţii la colocviu au înţeles-o şi aplaudat-o: „Fabula cu musca: o muscă a căzut într-o călimară, după ce a ieşit cu greu de acolo, şi-a scuturat aripioarele pe o coală albă de hârtie, s-a uitat lung şi a exclamat: «Mare lucru să fii scriitor!»”.


După o întâlnire la biblioteca colegiului cu elevii clasei a XI-a D, pe aceeaşi temă a colocviului, dna bibliotecară a spicuit câteva răspunsuri, unele gândite, mature iar altele de încadrat la Aşa nu!
Prezentăm doar câteva:
Elena-Diana: „Acum multe cărți se pot găsi online sau rezumate, iar tinerii sunt mai tentați să citească rezumatul decât cartea […] Internetul este soluția pentru noi deoarece, în ziua de azi, găsim tot ce ne interesează pe internet, fiind o alternativă mai scurtă”.
Denisa-Georgiana: „Din punctul meu de vedere, prin literatură, oamenii își dezvoltă intelectul…”
Cătălina-Ioana: „Literatura este cel mai de preț lucru pentru adolescenți, dar nu numai. Prin ea descoperim situații de viață, facem cunoștință cu diverse personaje care vor avea un rol important în maturizarea și modelarea personalității noastre…”
Valentin: „Ceea ce nu înțeleg tinerii e că de multe ori informația nu este totdeauna bună pe internet, deoarece postările sunt făcute de persoane nu tocmai avizate sau chiar de anonimi, ceea ce nu ne oferă o siguranță a informațiilor, pe când cărțile vor avea mereu o informație bogată, girată de semnătura autorului care își asumă responsabilitatea pentru ceea ce a scris”.
Mădălina: „Societatea din ziua de azi, împinge tinerii într-o direcție greșită, spre o lume închipuită în care, dacă nu postezi ceva pe internet, înseamnă că nu exiști, în care numărul de like-uri este mai important decât numărul cărților citite… și, totuși, deși lumea este așa, unii dintre noi nu pierdem nici o ocazie să ne oprim asupra unei cărți bune, un prieten cu file subțiri… […] Consider că destinul literaturii române a fost și va fi mereu neschimbat, indiferent de epocă, acela de a îndruma tinerii, de a înfrumuseța viața viitoarelor generații, transmițând idei și gânduri ce vor rămâne veșnic în amintirea unor lumi uitate”.
Alina are un punct de vedere corect: „Cultura pe care ne-o formăm cu ajutorul lecturii şi corectitudinea limbajului este mult mai complexă şi bogată decât cea pe care o dobândim accesând site-urile în discuţie, care pot genera de multe ori erori ale limbajului”. Şi Codrina se înscrie pe aceeaşi linie cu colega ei de mai sus: „Din punctul meu de vedere, literatura reprezintă o nevoie, o necesitate absolut indispensabilă atunci când vrei să te dezvolţi şi să devii un om cult”.
NNNNUUUU!: „Cititul devenind o pierdere de timp, ceva care ne ocupă timpul în care am fi putut sta mai multe ore pe Facebook, am fi putut sta să vorbim cu prietenii sau alte numeroase preocupări”. Şi exprimarea acestui elev arată cât de puţin citeşte sau… deloc!”


Sunt câteva idei, convingeri ale elevilor care trebuie să ne dea de gândit şi de acţionat, nouă EDUCATORILOR! Concluzie care se pliază perfect pe însemnarea din Cartea de onoare a Colegiului:
„La liceul „Vasile Alecsandri”
Copiii învaţă
cum să facă din noapte zi
Şi din amurg dimineaţă.

Zic acum, odată cu unii
care aşteaptă să fie curtaţi,
felicit elevii
pentru că au profesori minunaţi!”
Acad. Nicolae Dabija – Chişinău
2 octombrie 2015, Liceul „V. Alecsandri”
Putem încheia cu urarea: La mulţi ani, dragi profesori de Ziua educatorului!

Ana CHISCOP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.