Eveniment de amploare: Colegiul Național „Vasile Alecsandri” sub fericita „ocupație” a… turcilor, portughezilor și slovacilor!

DSC_0068 - Copy
Începând de astăzi, 9 martie și până pe 13 martie, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” cunoaște o agitație de nedescris întrucît are oaspeți din trei țări partenere în cadrul proiectului ERASMUS +, Acțiunea Cheie 2 – Parteneriate strategice în domeniul școlar. Acest proiect presupune dezvoltarea unui parteneriat strategic între cele patru țări partenere, pe probleme de integrare pe piața muncii, prin orientarea tinerilor în carieră, vizând domenii precum Tehnologia Informației, a Comunicațiilor și Educația Antreprenorială.

Participanți la proiect:
TURCIA – Coordonatoare a proiectului prin Școala „Șair Abay Konanbay Anadolu Lisesei”, Istanbul, prezentă azi cu patru profesori și șapte elevi;
Parteneri:
ROMÂNIA: Colegiul Național „Vasile Alecsandri” – un grup lărgit de profesori, împreună cu nouă elevi;
PORTUGALIA: Instituto Politecnico de Santarem, prezentă cu doi profesori și opt elevi;
SLOVACIA: Spojëna Skola din Bratislava din care au sosit patru profesori și 16 elevi.
Datele acestea de prezentare sunt seci și pot fi ușor descrise, dar emoția filmului întâlnirii, a primirii cu pâine și sare, a oferirii de mărțișoare, a cunoștinței cu participanții… ne-a adus lacrimi în ochi și am fost gâtuiți de emoție toți cei prezenți. Au fost momente încărcate de sentimente „amestecate” și exprimate cu aceeași sinceritate de turci, portughezi, slovaci și români. Programul artistic cu care au fost întâmpinați musafirii din această săptămână le-a oferit prilejul să cunoască cultura și o parte a obiceiurilor noastre populare, mai ales că elevii colegiului sunt ași în acest domeniu, ca urmare a participării lor la proiectul „Promovarea specificului naţional prin specific regional” propus de profesorii Călin-Leon Boambă, director al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” şi conf. univ. dr. Ioan Dănilă.

Acest program artistic s-a văzut cît de mult a plăcut, i-a făcut să se miște pe scaun în ritmul muzicii și să-i transforme într-o mare de fotografi. Impresionant ce capacități miraculoase pot avea elevii unui colegiu de prestigiu, atât de bine pregătiți de profesorii lor. Credeam că directorii n-au… emoții, dar m-am înșelat. Directorii Colegiului, prof. Călin-Leon Boambă și prof. Elena Loredana Ghelasă, în cuvintele lor de întâmpinare a numeroasei delegații internaționale, le-au dorit să se simtă bine în România și, la plecare, să constate că lasă în urmă niște prieteni cu care ar dori să se mai vadă pe parcursul vieții. Și, într-adevăr, sfârșitul programului artistic s-a încheiat cu un dans general, și încă unul… profesori cu elevi, turci cu portughezi, români cu turci, cu slovaci etc., toate cele patru naționalități s-au înțeles prin pași de dans, prin zâmbete, îmbrățișări, iar cuvintele erau de prisos. A fost o încheiere apoteotică, toți stăteau cu mâinile pe sus și semnificația gestului avea o singură traducere în limba tuturor: mai vrem! Dar programul e program! Li s-au servit doar mucenici, ceai și cafea!
De la dna Mariana Andone, coordonatoarea proiectului din partea României, am aflat câteva puncte cuprinse în programul celor cinci zile ale întâlnirii: primirea la prefectul județului; după-amiază, la Colegiu, are loc întâlnirea în care fiecare delegație se va prezenta, propunând partenerilor câte un film despre țara, orașul și școala de unde provin; apoi, întâlnirea cu criticul de artă Iulian Bucur pentru vizitarea Muzeului Etnografic din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” și a Bisericii Precista, construită în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, în 1491, considerată brandul municipiului Bacău.

Marți, Grupul Educativa din Iași va prezenta tuturor delegațiilor posibilitățile de înscriere la universitățile din spațiul UE, site-uri utile și va avea loc primul seminar despre structura unui CV, aspectele care trebuie punctate din partea unui angajator, aspecte ale comunicării verbale și non-verbale; recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale în UE etc. Tot marți vor avea loc simulări de interviuri și multe alte dezbateri.
Celelalte zile „de foc” ale întâlnirii sunt la fel de bogate: dezbateri în cadrul proiectului, vizitarea cu scopul promovării unor obiective turistice importante ale județului Bacău, completarea cărții de oaspeți și înmânarea de diplome și certificate.
Deja după prima zi parcă toți ne cunoșteam demult. Mă întreb cum va fi vineri la despărțire?!
Ana Chiscop
DSC_0162 - Copy

DSC_0241 - Copy

DSC_0302 - Copy

DSC_0337 - CopyDSC_0416

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.