„Crăciunul scriitorilor” de la Bacău a adoptat un MEMORIU de solidaritate cu românii din Ucraina

Nu de mult naționaliștii ucraineni au iniţiat un atac direct asupra românilor din Bucovina de nord, invadând interiorul Centrului Cultural Român Cernăuţi, unde se află și Cafeneaua „București”. Au rostit discursuri de intimidare şi au proferat amenințări directe la adresa președintelui Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, academicianul Vasile Tărâţeanu.

Aceşti tineri naționaliști ucraineni, cu măști pe față și însoțiți de reprezentanți ai poliției și organelor speciale, i-au adus academicianului V. Tărâțeanu insinuări grave, învinuindu-l de separatism și colaborare cu organele secrete ruse (FSB) și i-au dat un ultimatum: dacă va mai îndrăzni să organizeze vreun miting la Cernăuți, mobilizându-i pe români și determinându-i să iasă în stradă, va fi poftit să-și facă valizele și să plece în Rusia sau în România. Atacatorii au fost revoltaţi că minoritatea română din Ucraina a cerut insistent, printr-o scrisoare adresată înaltului comisar al O.S.C.E. pentru minorităţile naţionale, ajutorul în problema îngrădirii dreptului minorităţilor de a studia în limba maternă. Etnicii români din Ucraina cer păstrarea şcolilor cu predare în limba română, în care să fie studiată, în acelaşi timp, într-o proporţie suficientă, şi limba ucraineană, menţionând: „În Ucraina vor înceta să mai funcţioneze şcoli cu predare în limba minorităţilor naţionale, ceea ce este o încălcare brutală a […] obligaţiilor internaţionale ale statului ucrainean în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale”.

Indignaţi de un asemenea comportament al naţionaliştilor ucraineni, iată că şi în România sunt ROMÂNI care iau atitudine. În urmă cu două zile, la iniţiativa scriitorului Victor Munteanu, a profesorului de filozofie Călin-Leon Boambă, şi a filologului Ioan Dănilă din partea Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Vasile Alecsandri” din Bacău, 79 de participanţi la „Crăciunul scriitorilor” au semnat un apel de susţinere pentru românii din Ucraina:

MEMORIU

Participanţii la ediţia 2017 a manifestării „Crăciunul scriitorilor” (Bacău, 9 decembrie 2017) îşi exprimă deplina solidaritate cu lupta dreaptă a comunităţii româneşti din Ucraina pentru a i se recunoaşte legitimitatea convieţuirii cu celelalte naţionalităţi în condiţii de egalitate, prin respectarea Constituţiei din statul vecin României. În mod special aprobăm demersurile poetului Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, „crucificat pe harta ţării”, care şi-a făcut un nobil crez din a motiva esenţa spirituală de factură aparte a Bucovinei, „diamant din steaua lui Ștefan” (Mihai Eminescu). Suntem convinşi că Guvernul de la Kiev va restitui cetăţenilor ucraineni de alte naţionalităţi dreptul la instruire în limba maternă, în acord cu normele internaţionale, şi că noua formă a Legii Educaţiei din toamna lui 2017 a fost un vis urât.

Mai menţionăm că între 28 noiembrie şi 2 decembrie, la Alba Iulia şi Zlatna, a avut loc Congresul Spiritualităţii Româneşti, la care au participat români din circa 30 de ţări ale lumii. Scriitorul bucovinean Vasile Tărâţeanu a susţinut o comunicare în plenul Congresului despre situația comunităţii româneşti din Ucraina. În urma acestei comunicări, toţi participanţii au votat un Apel către conducerea Ucrainei de a renunţa la politica de asimilare a minorităţilor naţionale şi de lichidare a învăţământului în limba română, precizând că „Articolul 7 al Legii Educaţiei încalcă drepturile minorităţilor naţionale din Ucraina, acordate prin articolele 10, 20, 22 şi 53 ale Constituţiei Ucrainei, precum şi articolul 26 al Legii Minorităţilor Naţionale din Ucraina, prin care statul ucrainean «garantează tuturor minorităţilor naţionale dreptul la autonomie naţional-culturală: folosirea şi educaţia în limba maternă»”.

De asemenea, participanţii la ediţia 2017 a manifestării „Crăciunul scriitorilor”, în luările de cuvânt, şi-au exprimat convingerea că şi alţi ROMÂNI vor lua atitudine pentru susţinerea drepturilor celor de acelaşi neam cu noi din Ucraina, spre a opri umilinţa şi batjocorirea lor.

Ana Chiscop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.