„Competențe noi – Valoare adăugată” – la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”

proiect

Conferinţa de astăzi, 30 septembrie 2015, desfăşurată la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a avut ca scop diseminarea proiectului Erasmus+, „Competențe noi – Valoare adăugată”, derulat în perioada 1.10.2014-30.09.2015, având ca partener: ADC College, Londra, iar pe plan local colaborarea cu Colegiul Economic „Ion Ghica”.

PROIECT 221La conferinţă a participat toată echipa de gestiune a proiectului: Călin Leon Boambă (director), Elena Loredana Ghelasă (director adjunct), Mariana Andone (coordonator proiect), Adina Popa (responsabil financiar), Ingrid Monia Armașu (responsabil IT) şi Georgeta Marinescu (responsabil diseminare și valorizare), şi, de asemenea, dna prof. Dana Enache, director al Colegiul Economic „Ion Ghica”.
Dl Director, prof. Călin Leon Boambă, a subliniat, printre altele, faptul că „elevii noştri au avut posibilitatea să intre în contact cu instituţii din UE care să le ofere posibilitatea integrării pe piaţa europeană a muncii; este foarte important pentru colegiul nostru că un număr important de elevi (28, împărţiţi pe două fluxuri) au putut să susţină activităţi practice; acest proiect vine ca un argument în plus pentru menţinerea şi dezvoltarea bilingvismului în colegiu şi a adus multe alte beneficii”.
Lucruri interesante am aflat de la dna director Dana Enache care ne-a vorbit despre „firmele de exerciţiu” care este o metodă de instruire practică a elevilor, în vederea formării competenţelor necesare pentru a deveni angajaţi de valoare sau întreprinzători responsabili. „Manualul de implementare a firmele de exerciţiu” (structurată în două părţi – manual limba română – prima parte – și traducerea în limba engleză – partea a II-a), este unul din produsele proiectului şi a reprezentat textul sursă şi obiectul de activitate al elevilor participanţi la stagiul de practică din Londra, pus la dispoziţie de autoarele acestuia, prof. Mioara Pruteanu şi prof. Mihaela Ciuchi – a mai precizat dna director Dana Enache.
Coordonatorul proiectului, prof. Mariana Andone, a amintit celor prezenţi care a fost scopul proiectului, activitatea principală: stagiu de practică în domeniul traducerilor cu specialiștii din instituția parteneră şi produsele finale:
1. Varianta bilingvă a „Manualului de implementare a firmelor de exercițiu” (destinat elevilor de la clasele cu profil economic din județ) şi
2. „Ghid de greșeli tipice al traducătorului în engleza de afaceri” (destinat elevilor de la clasele cu specializare bilingv/intensiv engleză).
De asemenea, prof. Georgeta Marinescu (responsabil diseminare și valorizare) lansează oficial site-ul proiectului http://cn-va.weebly.comantet 2PROIECT 221GHID
Pentru toate aceste reuşite, dna director adjunct, prof. Elena Loredana Ghelasă, care i-a însoţit pe elevi la Londra în fluxul I, a declarat: „Sunteţi nişte copii minunaţi” şi le-a înmânat tuturor celor implicaţi certificate cu competenţele dobândite în urma proiectului.

proiect
Şi elevii au vrut să-şi exprime mulţumirea, prin eleva Bianca Butacu, care a mulţumit întregului colectiv care a implementat acest proiect şi a continuat: „cele două săptămâni petrecute la Londra au fost o experienţă de neuitat, atât din punct de vedere personal, cît şi din punctul de vedere al dezvoltării profesionale; acest proiect ne-a ajutat să ne îmbunătăţim şi să ne dezvoltăm aptitudinile lingvistice, am învăţat tehnica de traducere şi lucruri legate de domeniul business; am putut vizita locuri istorice, muzee sau alte obiective turistice. A fost extraordinar!”
Ana CHISCOP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.