ATENȚIE, NU PRIMIȚI ÎN CASĂ PERSOANE NECUNOSCUTE!

Polițiștii au reținut un tânăr de 23 de ani, la scurt timp după ce acesta a sustras din locuința unui bătrâne aproximativ 7 600 de lei. Tânărul încercase să convingă bătrâna să-i înmâneze această sumă de bani în scopul soluționării unui accidient rutier în care ar fi fost implicat fiul ei.

În data de 12 ianuarie, în jurul orei 11.30, o persoană de sex feminin de 82 de ani, din Bacău a sesizat Poliția Municipiului Bacău cu privire la faptul că la aceeași dată, o persoană care s-a recomandat a fi secretarul unui procuror, ce urma să soluționeze un accident rutier în care ar fi fost implicat fiul, i-a sustras suma de aproximativ 7 600 de lei.

Din cercetările polițiștilor efectuate în baza sesizării a rezultat că la data de 12 ianuarie a.c., în jurul orei 9.30-10.00, persoana vătămată a fost contactată telefonic de un bărbat, care prin folosirea de calități mincinoase (procuror) a convins-o pe aceasta că fiul ei a provocat un accident rutier cu victimă și pentru soluționarea situației trebuie să plătească victimei o sumă de bani.

În scurt timp la domiciliul persoanei vătămate s-au prezentat doi tineri, unul dintre aceștia afirmând că este „secretarul procurorului”și în momentul în care a refuzat să-i dea plicul cu bani fără a constata ea insăsi situaţia expusa, tânărul a sustras de pe masă plicul în care se aflau aproximativ 7 600 de lei în bancnote străine și românești și a părăsit locuința în fugă.

La scurt timp de la sesizare, în jurul orei 12.15, persoană bănuită de comiterea faptei, un tânăr de 23 de ani, din comuna Răcăciuni, a fost depistat într-un cazinou din Bacău, fiind însoțit de un bărbat de 29 de ani, din comuna Răcăciuni.

Asupra celor doi a fost găsită suma de aproximativ 7 000 lei.

Tânărul de 23 de ani, care a devenit violent, s-a luat măsura imobilizării și conducerii la sediul Poliției Municipiului Bacău.

Față de acesta s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la înşelăciune și furt, urmând a fi Prezentat Judecătoriei Bacău cu propunere de arestare preventivă. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, Poliţia Română vă recomandă:

Nu primiți în casă persoane necunoscute

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale.

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau
2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, doar anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!


Bănuiți de săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune, reținuți

Polițiștii băcăuani au reținut două persoane din județul Craș-Severin, bănuite de săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune, comise în dauna unor persoane din județul Bacău.

La data de 12 ianuarie a.c., polițiștii de investigații criminale au depistat și condus la sediul unității de poliție un tânăr de 25 de ani și o tânără de 30 de ani, ambii din județul Caraș-Severin, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune.

Din cercetările polițiștilor a rezultat că în luna iulie 2014, o persoană de 52 de ani, din Bacău, ar fi fost contactată de o un bărbat necunoscut, care prin folosirea de calități mincinoase ar fi determinat-o pe aceasta să trimită suma de 7 000 de lei tânărul de 25 de ani, în vederea soluționării unui accident rutier în care ar fi fost implicat fiul persoanei vătămate.

În urma extinderii cercetărilor a rezultat că cei doi bănuiți, în perioada septembrie 2013-iulie 2014, ar fi ridicat mai multe sume de bani, expediate de persoane vătămate, victime ale infracţiunilor de înşelăciune, pe care ulterior le expediau altor persoane din județul Galați.

Față de cei doi s-a luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore , urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.